időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Hagytak nyomokat Kádár kihantolói

Pilhál Tamás
2007.05.03. 23:00

Hagytak maguk után nyomokat Kádár János tetemének kihantolói, amelyeken a rendőrség szerint el lehet indulni. Kiderült, nem minden csontot vittek magukkal az elkövetők, de például Kádár koponyáját igen. Szakértők szerint az akcióhoz legalább két ember kellett.

Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese közölte: a rendőrség jelenleg rongálás bűncselekményének gyanújával nyomoz, és csak abban az esetben indíthatnának kegyeletsértés miatt is vizsgálatot, ha az elhunytak hozzátartozói közül valaki feljelentést tenne. Erre azonban nincs esély, ugyanis Huszár Tibor akadémikus, a Kádár-monográfia szerzője szerint az MSZMP volt főtitkárának és feleségének nincsenek egyenes ági leszármazottai.
Wittner Mária, akinek egy 2001-es beszédéből vett idézetet firkáltak a Kádár-sír mellett fekvő munkásmozgalmi panteon falára, úgy vélte, nem vandálok, hanem egy megrendelésre dolgozó, szervezett banda dúlta föl a volt pártfőtitkár nyughelyét, és az egész figyelemelterelő akció egyedül a kormányerőknek áll érdekükben. Hozzátette: attól függetlenül, ki követte el a sírgyalázást, annak van egyfajta isteni igazságtétel jellege.
Részletek a 4., publicisztika a 7. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.