időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Vendégként tért vissza Apróékhoz

Laczik Erika
2007.05.23. 23:00

Sebestyén Aladár, a Weiss Manfréd-féle Ferroglobus korábbi igazgatója és családja, rokonai – a Szemlőhegy utcai Apró-villa volt tulajdonosa – 1956 után már nem reménykedett, hogy visszakapja otthonát.

Erről Sebestyén István, a most Svájcban élő unokaöcs beszélt lapunknak. A família 1944-ig élvezhette az egy élet munkájából felépített villát. 1944. április 28-án, a német bevonulást követően, a birtoklap szerint az ingatlant a faji törvények alapján nyilvántartásba vették, Sebestyénéket pedig elvitték a budapesti gettóba. Életben maradtak, visszaköltözhettek a Szemlőhegy utcába, ahonnan 1952-ben egyik pillanatról a másikra ki kellett költözniük. Soha nem térhettek vissza.
Apró Antal az ötvenes években foglalhatta el a villát. S ahogy Sebestyén István meséli, gimnazistaként egyszer-kétszer vendégeskedett nagybátyja egykori házában, ugyanis a kommunista politikus lánya, Apró Piroska gimnáziumi osztálytársa volt. 1995-ben Dobrev Klára, Apró Antal unokája a villában levő 159 négyzetméteres házrészt 23 évesen, egyetemistaként, egyedülállóként mint szociális bérlakást vásárolta meg. Itt élnek most férjével, Gyurcsány Ferenccel.
Részletek az 5. oldalon

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.