Elemér 2024. február 28.
logo

Katonai ügyészségen a Garamhegyi-ügy

Szenvedi Zoltán
2007.10.25. 23:00

A Budapesti Katonai Ügyészséghez került tegnap a gazdasági tárca védelmi referensének, L. Zoltánnak az ügye, aki a minisztérium államtitkárának érdekében megpróbálta a rendőrséget rávenni: vegyék ki a rendszerből Garamhegyi Ábel gyorshajtását. A Honvédelmi Minisztérium múlt heti, lapunknak adott tájékoztatásával szemben kiderült: az érintett hivatásos katona.

Hivatásos katona a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főügyeletét október 8-án ellátó L. Zoltán, akinek az ügyét tegnap a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészség a Budapesti Katonai Ügyészségre küldte át – tájékoztatta lapunkat Csecserics István ügyészségi szóvivő. Elmondta: társszervük dönt majd arról, milyen eljárást indítanak.
Lapunknak a múlt héten a honvédelmi tárca szóvivője, Bocskai István azt állította, az említett férfi legalább négy éve nem tagja a hivatásos állománynak. Tegnap kiderült, ez nem igaz. A szóvivő megkeresésünkre tegnap elismerte: hibázott, mert nem a megfelelő helyen nézett utána L. Zoltán státusának, s elnézésünket kérte. Elmondta, hogy az ezredes valóban aktív állományú tagja a honvédségnek, s „más államigazgatási szervhez vezényelt” katonaként dolgozott a gazdasági minisztériumban. Ott a mozgósítási feladatok koordinációjáért felelt, amelyet például háború esetén kell a tárcának elvégezni. Bocskai elmondta: más állami intézményben is szolgálnak hivatásos katonák, például külügyi területen vagy éppen a légi irányításban. Ez már a rendszerváltás óta gyakorlat, így a szóvivő semmi furcsát nem talált abban, hogy katonák is dolgoznak az államigazgatásban.
A minisztérium főügyeletét október 8-án éjjel ellátó, azóta menesztett L. Zoltán az adatok szerint miután a tárca államtitkárát, Garamhegyi Ábelt a rendőrök Szentendrénél gyorshajtás miatt feljelentették, betelefonált a rendőrségre, és nyomatékosan kérte: vegyék ki a főnöke elleni szabálysértési eljárás adatait a rendszerből. A rendőrök az igen erőteljes kérést visszautasították. S miután a Teve utcai ügyeleti telefon rögzítette a beszélgetéseket, az ORFK ügyeletese úgy döntött: feljelentést tesznek. Az anyagot az ügyészségre juttatták el, mivel a férfi bemutatkozása után azt is közölte, hogy ezredes.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.