Elvetett kollektív jogok

Románia ellenzi a kollektív jogok biztosítását a kisebbségek számára – jelentette ki Adrian Cioroianu román külügyminiszter a bukaresti parlament külügyi bizottságainak a koszovói helyzet ügyében rendezett meghallgatásán.

2007. 12. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilatkozatot készül elfogadni Koszovó függetlenségének elutasításáról, és európai konferencia összehívását kezdeményezi a kérdésről a bukaresti parlament, miután a román államelnök és a kormányfő többször leszögezte: Románia nem fogja elismerni a dél-szerbiai tartomány függetlenségét. Az állásfoglalás szükségességéről azután döntöttek a román szenátus és képviselőház külügyi bizottságainak képviselői, hogy meghallgatták a külügyminisztert. Adrian Cioroianu elmondta: a napokban Belgrádban is ismertette Bukarest álláspontját, miszerint Románia nem támogatja, és nem is fogja elismerni Koszovó egyoldalú függetlenségét. Közölte, Románia azért tett javaslatot a koszovói stabilitást biztosító EU-misszió létrehozására – amelynek keretében 170 csendőrrel kíván részt venni –, mivel a függetlenség kikiáltása után Pristina erre irányuló kérésének már nem tehetne eleget, ezáltal ugyanis elismerné Koszovó államiságát. A tárcavezető szerint Románia akkor ismerheti el Koszovó függetlenségét, ha az ENSZ BT ilyen értelmű határozatot hoz, vagy ha a szerb és az albán fél között megállapodás születik a kérdésben. Hozzátette: Románia határozottan ellenzi a kollektív jogok biztosítását a kisebbségek számára. Adrian Nastase szociáldemokrata képviselő, volt kormányfő attól tart, hogy Koszovó precedenst teremthet a térségben, és felerősítheti más európai kisebbségek – például az erdélyi magyarok – önrendelkezési törekvéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.