Chisinau vádjai Romániának

2008. 01. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják a chisinaui hatóságok a bukaresti igazságügyi minisztérium két tisztviselőjét, újabb frontot nyitva a Moldovai Köztársaság és Románia között hosszú ideje dúló csatározásokban. A chisinaui főügyészség szerint olyan bűnhálózatot lepleztek le, amely csúszópénz fejében törvénytelenül segített hozzá moldovaiakat a román állampolgárság megszerzéséhez. A moldovai nyomozó hatóság a román tisztviselők ügyét Bukarestbe továbbította. Tavaly a főügyészség szintén bűnvádi eljárási indítvánnyal fordult Bukaresthez Alexandru Rus, volt chisinaui főkonzul ügyében.
Eközben a moszkvai ortodox patriarchátus heves támadást intézett romániai testvéregyháza ellen, amely szerinte Strasbourg támogatását próbálja megnyerni a Moldovai Köztársaság „bekebelezéséhez”. Az orosz ortodoxok haragját az váltotta ki, hogy a moldovai kommunista vezetés által el nem ismert, a román ortodox egyháznak alárendelt besszarábiai érsekség metropolitája az Európa Tanácsnál tett panaszt amiatt, hogy négy papját és egy apácát a chisinaui hatóságok kiutasították a Pruton túli országból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.