Eljárás indul bukaresti miniszterek ellen

2008. 01. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu román államfő tegnap nyolc jelenlegi és egykori miniszter ügyében kezdeményezte a bűnvádi eljárás beindítását Teodor Melescanutól, akit egy nappal korábban neveztek ki ideiglenes jelleggel az igazságügyi minisztérium élére. A kormánytisztviselők között szerepel az RMDSZ-es Nagy Zsolt volt távközlési miniszter, valamint Adrian Nastase egykori miniszterelnök, illetve Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszter is. A román államfő a bukaresti főügyészség és a korrupcióellenes ügyészség tavalyi kezdeményezése nyomán intézkedett. A döntés azért húzódott el mostanáig, mivel Tudor Chiuariu volt igazságügy-miniszter – aki ugyancsak szerepel a nyolc kormánytisztviselő között – tavaly felfüggesztette a miniszterek büntetőjogi felelősségre vonásában illetékes államelnöki bizottság tevékenységét. Két hónappal ezelőtt azonban az alkotmánybíróság kimondta: az államelnök a testület döntésétől függetlenül is jogosult engedélyezni a bűnvádi eljárások beindítását.
A célkeresztbe került minisztereket kivétel nélkül korrupcióval és hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja a román nyomozó hatóság. Kenőpénz elfogadásának alapos gyanúja miatt emelhetnek vádat Paul Pacuraru, a liberális kormány munkaügyi minisztere és Decebal Traian Remes volt mezőgazdasági miniszter, valamint Adrian Nastase volt szociáldemokrata kormányfő és szállításügyi minisztere, Miron Mitrea, illetve Victor Babiuc egykori védelmi tárcavezető ellen. A szintén liberális Tudor Chiuariu és az RMDSZ-es Nagy Zsolt ügyében a román postavállalat közbeszerzése kapcsán kezdeményezett eljárást az ügyészség. Különben Nagy ellen Codrut Seres volt gazdasági miniszterrel együtt tavaly a romániai energetikaprivatizációs botrány kapcsán gazdasági kémkedés gyanújával már beindult az eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.