Elszökött a Blaha Lujza tér réme

Egy nappal a hazaszállítása után máris megszökött a csíkszeredai gyereknevelő otthonból az a 12 éves fiú, akit Blaha Lujza téri késelése után szállítottak haza a hatóságok Romániába. Székelyföldi gyermekjogvédők értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy István ügye a napokban a Gyurcsány-kormány ülésének napirendjére került.

2008. 01. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos körözést bocsátott ki tegnap a román rendőrség a Blaha Lujza téri késelés miatt elhíresült gyergyószentmiklósi suhanc ellen, aki kevesebb mint egy nappal hazaszállítása után máris elszökött a csíkszeredai nevelőotthonból. A Hargita megyei rendőrség tegnapi közleménye szerint a fiút egy társával együtt csütörtökön délután focizni vitte a nevelő, akinek a gondjára bízták. Adott pillanatban a 12 éves G. István dulakodni kezdett a másik gyermekkel, megütötte a szociális asszisztenst, majd elszaladt, és eltűnt a csíkszeredai utcán. A közlemény szerint a rendőrség valamennyi határátkelőhelyre elküldte a kiskorú fényképét és adatait. A fiú megtalálására tett erőfeszítései mellett a rendőrség azt is vizsgálja, hogy pontosan milyen körülmények között szökhetett el felügyelői mellől, és felelősségre vonható-e valaki a szökés miatt. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Hatóság vezérigazgatója elmondta, hogy minden vonatkozásban a törvény előírásai szerint jártak el, ezért nem érzi, hogy az intézetből bárkit is felelősség terhelne a szökés miatt. Hozzátette, a kiskorút a törvény szerint nem szabad bezárni, megkötözni, megbilincselni. A nevelő pedig, akinek a gondjaira bízták, nem lehet testőre a gyermekeknek, hogy minden eszközzel megakadályozza a szökést. Az igazgató elmondta, próbáltak programot szervezni a fiúnak, hogy jól érezze magát a nevelőotthonban, de a Budapesten a Blaha rémeként számon tartott gyerek már megérkezése után nem sokkal jelezte: szabadságra vágyik, és nem fogja sokáig bírni az otthonban. Az intézetben egyelőre anynyit tudtak meg róla, hogy a csíkszeredai vasúti állomáson a Gyergyószentmiklós felé menő vonatok menetrendjéről érdeklődött. Mint ismeretes, ebben a székely városban él G. István népes családja.
Elekes Zoltán, a székelyföldi megye gyermekjogvédelmi igazgatóságának vezetője egyébként tegnap megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a gyergyói kiskorú bűnöző esete a Gyurcsány-kabinet ülésén is szóba került. Szerinte a magyarországi közvélemény úgy viszonyul G. István ügyéhez, mint Olaszország annak a román állampolgárságú roma férfinek a bűncselekményéhez, aki tavaly kirabolt és brutálisan megvert egy középkorú nőt Rómában. Romulus Mailat bűncselekménye miatt az olasz kormány novemberben rendeletet fogadott el a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.