Sokkoló székelyföldi tragédiák

2008. 01. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberölést sejt a gyergyószentmiklósi Sz. Ildikó feltételezett öngyilkossága mögött egy csíkszeredai ügyvédnő. Mariana Stefan tegnap a székelyföldi kisvárost sokkoló tragédiáról elmondta, szerinte a diáklány nem önkezével vetett véget életének. A Krónika című erdélyi közéleti napilap arról írt: a 12. osztályos diák hétfőn este úgy lett öngyilkos, hogy fejére reklámszatyrot húzott, kábellel a nyakát körbetekerte, kezeit pedig az ágyhoz bilincselte. A csíkszentdomokosi Sz. Ildikó gyergyószentmiklósi albérleti lakásában vetett véget életének, holttestét lakótársa találta meg. A Batthyány Ignác Iskolaközpont tanulójáról kiderült, gyermeket várt, és naplójegyzetei, valamint egy el nem küldött SMS szerint azért választotta a halált, mert életét értelmetlennek találta.
A rendőrség nem bukkant idegenkezűségre utaló jelekre, a lány osztálytársai és tanárai azonban nem tudnak napirendre térni a történtek fölött. Ildikó osztályfőnöke és főbérlője úgy nyilatkozott, hogy az áldozat normális családból származik, és korábban nem adta jelét annak, mire készül. Mariana Stefan ügyvédnő kizártnak tartja, hogy egy diáklány így vessen véget életének, ezért fel kívánja venni a kapcsolatot a szülőkkel, hogy kezdeményezzenek rendőrségi eljárást az ügyben.
Hasonló korú fiatalok öngyilkosságaira tavaly számos példa akadt Erdélyben. Júniusban Kolozsvárnál felakasztva találtak egy 25 éves magyar ikerpárt. Bódis Andrea és Kinga eltervezte tettét: kötelet vásároltak, sőt a helyszínre vittek két széket is. Egy másik tragédia ugyancsak júniusban történt a székelyföldi Hargita megyében. Csíkszépvízen a 17 éves Gráncsa Szomna szintén felkötötte magát. Legtöbben Erdély magyarlakta vidékein vetnek véget önkezükkel életüknek Romániában, a székelyföldi megyékben az országos átlagot jóval meghaladja az öngyilkossági esetek gyakorisága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.