Az EP-ben a román nyelvtörvény

2008. 02. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először szólalt fel az Európai Parlament plénuma előtt a tavaly megválasztott három erdélyi magyar euroképviselő. Szerda este, anyanyelvén elmondott egyperces beszédében a független Tőkés László közölte: Leonard Orbanhoz, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős főbiztosához fordul a „szélsőségesen diszkriminatív” román nyelvtörvénytervezet ügyében. A román konzervatív párt javaslata az állampolgárság elvesztésével büntetné az állam nyelvét nem ismerő, etnikai kisebbségekhez tartozó személyeket. A püspök – akit tegnap az EP interparlamentáris delegációja délkelet-európai országokkal való kapcsolattartásért felelős tagjává választottak – felhívta a figyelmet, hogy a romániai tanügyi törvény közvitára bocsátott tervezete is tartalmaz a nemzeti kisebbségeket sújtó diszkriminatív elemeket. Az RMDSZ-es Sógor Csaba síkra szállt egy uniós szintű roma stratégia kidolgozásáért, Winkler Gyula pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy halaszthatatlanná vált a romániai gazdasági régiók újrafelosztása.

Lenullázott átvilágítás. Alkotmányellenesnek nyilvánította tegnap a bukaresti taláros testület a kommunista politikai rendőrség leleplezését célzó jogszabályt, amely alapján mindeddig kifejtette tevékenységét a Securitate irattárát átvilágító bizottság. Szakértők szerint a döntés nyomán a testület tevékenysége is megbénul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.