Bankrablás Szászfenesen

Egy 31 éves, magyar nemzetiségű férfit gyanúsít a román rendőrség a Kolozsvár melletti Szászfenes egyik bankfiókjának kirablásával. A pénzintézetből 17 millió forintnak megfelelő öszszeggel elmenekült Bányai Tiborról a román hatóságok nem zárják ki, hogy Magyarországra távozott.

2008. 02. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveres túszejtők. Harminc túszt ejtett négy fegyveres egy venezuelai bankban helyi idő szerint hétfőn este, miután egy rendőr megzavarta őket a rablásban – adta hírül a távirati iroda. Az eset az ország középső részén fekvő Guarico államban lévő Altagracia de Orituco településen történt. A bankrablók hat foglyot elengedtek, egy biztonsági őr pedig kiszökött. A rablók rálőttek, de nem találták el. A bent maradt emberek mobiltelefonon kapcsolatba léphettek rokonaikkal. Miközben a rendőrök tárgyaltak a fegyveresekkel, a banknál több száz bámészkodó gyűlt össze, odasereglettek a túszok rokonai is. Egyelőre nincs sebesültje bankrablási kísérletnek.


Azonosította a feltételezett elkövetőjét a román rendőrség annak a Kolozs megyei bankrablásnak, amelynek során 17 millió forintnak megfelelő készpénz tűnt el a Transilvania Bank szászfenesi kirendeltségének páncélszekrényéből. A Kolozsvárral szomszédos község pénzintézetének munkatársai a hétfő reggeli nyitáskor észlelték, hogy ismeretlenek kifosztották a bankfiók széfjét, amelyből eltűnt 200 ezer lej, kilencezer euró és háromezer dollár. A rendőrségi nyomozásnál kiderült: a hét végi munkaszünetet kihasználó tettes a szomszédos, jelenleg nem működő éttermen keresztül fért hozzá a pénzhez. Elektromos vágókoronggal átvágta a vendéglő és a banképület közfalának gipszkartonburkolatát, kicsavarozta a falba épített acéllemezt, majd szintén vágókoronggal rést vágott a páncélszekrényen. Mivel a pénz eltulajdonításához be sem kellett hatolnia az épületbe, a mozgásérzékelő nem lépett működésbe, és a figyelőkamerák sem rögzítették az akciót.
A rendőrség tegnap azonosította a rablás gyanúsítottját. A nyomozók szerint a bűncselekményt a 31 éves, jelenleg munkanélküli Bányai Tibor követte el, aki korábban a szászfenesi bankfiók belső építkezési munkálatait végző cég alkalmazásában állt. Ezért ismerte a helyiséget, a széf pontos elhelyezkedését. A rendőrök a feltételezett elkövető egyik szászfenesi rokonánál megtalálták a betörésnél használt vágófelszerelést, s a zsákmány egytizedét is. Ioan Pacuraru főfelügyelő, Kolozs megye rendőrparancsnoka közölte: a rablás óta a férfi ismeretlen helyen tartózkodik, ellene körözést adtak ki. Nem zárható ki, hogy Magyarországra menekült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.