Elévülhetetlen bűntettek

A román kommunizmus idején elkövetett rémtetteket az emberiség elleni bűncselekménynek, az önkényuralmi titkosszolgálatot, a Securitatét pedig terrorszervezetnek nyilvánítaná a kommunizmus bűntetteit vizsgáló bukaresti intézet.

2008. 02. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnapolt döntés. Ismét elnapolta a bukaresti törvényszék a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzéséről szóló döntést, az ügyben várhatóan január 29-én születik végleges határozat. A tegnapi tárgyaláson az ügyész az alakulat bejegyzésének elutasítását javasolta, azzal az indokkal, hogy az MPP alapító okiratában magyar nyelven is szerepel a párt elnevezése, holott az ország hivatalos nyelve a román. Emiatt nem kizárt, hogy a Szász Jenő vezette alakulat eltekint a magyar megnevezéstől, a bejegyzés elutasítása ugyanis lehetetlenné tenné az idei választásokon való részvételt. (R. Sz.)


Újabb konkrét javaslatokkal állt elő a múlttal való leszámolás érdekében a kommunizmus rémtetteit kivizsgálni hivatott bukaresti intézet. A Calin Popescu-Tariceanu vezette kormány által 2005-ben létesített intézmény az emberiség és a béke elleni bűncselekménynek nyilvánítaná az 1947–1989 között hatalmon lévő kommunista rendszer idején elkövetett rémtetteket, emellett szorgalmazza, hogy a diktatúra titkosszolgálatát, a Securitatét ezentúl terrorista szervezetként tartsák nyilván. Marius Oprea történész, az intézet vezetője szerint módosítani kell a román büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást, hogy az 1989 előtti elnyomó hatalom által elkövetett bűncselekmények elévülhetetlenné váljanak. Másodsorban terrorszervezetté kell nyilvánítani a totalitárius rendszer rémtetteit végrehajtó gépezetet, hiszen a román kommunisták a Securitate útján küldtek halálba, börtönöztek be és hurcoltak meg ártatlanok százezreit.
Fennállása óta a bukaresti intézet háromszáz, a kommunizmus idején az emberi jogokat lábbal tipró személy ellen tett bűnvádi feljelentést; közöttük szerepelnek börtönparancsnokok, gyermekeket is beszervező szekustisztek, volt diplomaták, de belügyi tábornokok is. A román kormány asztalán van az a törvénytervezet, amely semmissé nyilvánítaná a kommunizmus idején született politikai ítéleteket, egy másik javaslat pedig a szakképzetlen munkásokéval egyenértékű szintre csökkentené a Securitate tisztjeinek és a politikai rendőrséggel közvetlenül együttműködő személyek nyugdíját. Ezen túlmenően Marius Oprea történész kezdeményezésére a romániai gimnáziumokban az idén opcionális jelleggel bevezetik a kommunizmus oktatását, Bukarest pedig nemzetközi konferenciának adna otthont, amelyen a tervek szerint világszinten elítélnék a kommunista ideológiát. Vladimir Tismaneanu politológus felkérte a Tariceanu-kabinetet, tiltsa be a kommunista jelképeket Romániában. A baloldali Nastase-kormány évekkel ezelőtt fellépett a fasiszta szimbólumokkal szemben. Nemrégiben megdöbbenést váltott ki az ellenzéki szociáldemokraták törvényjavaslata, amely megvonná a jogot a Securitate irattárát vizsgáló tanácstól, hogy bárkiről megállapítsa: együttműködött a Securitatéval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.