Erdélyi alternatíva

2008. 02. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta tegnap a bukaresti törvényszék a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzését, amely lehetőséget teremtett a romániai magyar politikai versenyhelyzet kialakulásához. Szász Jenő, az új alakulat alapítószervezete, a Magyar Polgári Szövetség elnöke a döntést úgy kommentálta, hogy az biztosítja a választás szabadságát a romániai magyarság számára. Székelyudvarhely polgármestere ismertette, a párt alternatívát kíván nyújtani a kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel szemben, de nemcsak a magyar közösség ügyeivel akar foglalkozni, hanem általános, országos kérdésekben is hallatni kívánja a hangját. Szász Jenő közölte, az MPP a közelgő romániai önkormányzati választásokon megmérkőzik a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), mivel szerinte a versenyhelyzet nemhogy gyengítené, inkább erősíti a romániai magyar közösséget. Példaként az európai parlamenti választásokat említette, ahol az RMDSZ-nek is sikerült átlépnie az ötszázalékos küszöböt, emellett pedig az ellenzék jelöltje, Tőkés László is mandátumot szerzett. Szász Jenő annak a lehetőségét sem zárta
ki, hogy bizonyos településeken együttműködjön a két magyar politikai alakulat. Az RMDSZ vezetősége fenntartásokkal fogadta a bejelentett együttműködési készséget. „Nagyon nehéz olyanokkal együttműködni, akik az RMDSZ alternatívájaként határozzák meg pártjukat” – jelentette ki Markó Béla elnök. Ezzel egy időben Toró T. Tibor parlamenti képviselő – akitől az RMDSZ a hét végén megvonta a politikai bizalmat – bejelentette: tárgyalásokba fog annak érdekében, hogy az RMDSZ-ből átigazoljon az új pártba. Egyébként az MPP ügyében született bírósági döntés nem jogerős, ellene öt napon belül lehet fellebbezni; korábban a román ügyészség arra hivatkozva kérte a bejegyzés elutasítását, hogy a pártalapítási okiratban az alakulat elnevezése magyar nyelven is szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.