időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Gyüdi a szegedi együttműködésről

Munkatársunktól
2008.02.27. 23:00

Június elsejétől Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar eddigi karnagya vezeti a Szegedi Nemzeti Színházat, erről pénteki ülésén elsöprő többséggel döntött a város közgyűlése. Gyüdi Sándor úgy tervezi, hogy a zenekart sem hagyja ott, így a két intézmény a jelenleginél szorosabban működik majd együtt. Az új igazgató lapunk kérdésére elmondta: mivel a városban nincs önálló koncertterem, a szimfonikusok a színházban játszanak. – Eddig azonban nem volt természetes a szoros együttműködés a két intézmény között, így a színház zenés darabjai, illetve a koncertnapok sokszor ütötték egymást – mondta Gyüdi, aki szerint ezután lényegesen könnyebb lesz majd az évadtervezés.
Terveiről szólva elmondta: jelentős költségnövekedés nélkül is lehet emelni az előadások számát. Példaként azt említette, ha a vasfüggöny előtt játszanak a színészek, a színpadtér működtetéséhez szükséges műszakot nem kell behívni, így szünnapokon is tartható előadás. Ugyancsak a szünnapok alkalmasak a külső produkciók befogadására. Az új igazgató elismerte: érthető a prózai tagozat aggodalma a jövőt illetően, különösen, amióta Juronics Tamást, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjét nevezte meg leendő színházi művészeti vezetőként. A prózai tagozat azonban önálló vezetőt kap majd, várhatóan Telihay Péter személyében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.