időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Helikopteres alakulat mehet Afganisztánba

Haraszti Gyula
2008.02.18. 23:00

Szekeres Imre honvédelmi miniszter két harci és két szállítóhelikoptert ajánlott fel az afganisztáni NATO-műveletekhez, ha a szövetség vállalja azok felújítását a közös költségvetésből. Ez újabb alakulat kiküldését jelentheti a háborús térségbe. Eddig egy századnyi újjáépítési csoporttal, kommandósokkal, összekötőkkel és repülőteret irányító személyzettel segítjük az afganisztáni missziót.

Harci és szállítóhelikoptereket ajánlottunk fel a NATO afganisztáni missziójába, ha a katonai járműveket a szövetség közös költségvetésből modernizálja – tudta meg lapunk Szekeres Imre honvédelmi minisztertől. A tárcavezető a NATO védelmi minisztereinek litvániai találkozóján folytatott külön megbeszélést Robert Gates amerikai, Des Browne brit és Eimert van Middelkoop holland védelmi miniszterekkel.
Angol és amerikai kezdeményezésre a szövetség berkeiben már rég felmerült, hogy az afganisztáni hadműveletek kóros helikopterhiányát a volt szocialista országokban felhalmozott, leharcolt Mi–24-es és Mi–17-es gépek felújításával oldják meg. A korszerűsítési programról az áprilisi NATO-csúcstalálkozón döntés is születhet Bukarestben. Magyarország Szekeres tájékoztatása szerint két harci és két szállítóhelikoptert ajánlott fel a közös műveletekhez, amelyekkel elsősorban az afganisztáni magyar alakulatokat támogatnák, de a forgószárnyasok alkalmazhatók lennének más műveletekben is. Mint ismeretes, elsősorban mentőhelikopterekből van hiány, és emiatt előfordulhat, hogy egy-egy sebesült kórházba szállítására egy órát is várni kell. A katonák műveleteit hatékonyabbá tehetnék a harci helikopterek is, támogatva a közvetlen katonai akciókat vagy a felderítést. Amennyiben felújítanák a forgószárnyasainkat, velük utazna a magyar személyzet is, és ez újabb katonai alakulat Afganisztánba küldését jelentené a szolnoki helikopteresektől. Jelenleg egyszázadnyi katona látja el az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport külszolgálatát, további feladatként pedig a honvédség az idén megkezdi egy lövész kiképző-felkészítő afgán zászlóalj támogatását. Emellett magyar katonák működtetik majd a kabuli repülőteret, és tizenkét fős kommandóscsapat is kiutazik az ázsiai országba.
Szekeres Imre amerikai partnerével folytatott tanácskozásának másik fő témája a C–17-es szállító repülőgépek pápai bázisrepülőterének a létrehozása volt. Szekeres azt javasolta, hogy a részt vevő államokon túl a NATO további tagállamait is vonják be a programba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.