Ismét őrizetben a székely maffiózó

Súlyos gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vette tegnap a román nyomozó hatóság a Székelyföld első számú maffiózójaként számon tartott Csibi István vállalkozót. A Csíkszeredát éveken keresztül rettegésben tartó üzletember korábban erőszakos bűncselekmények miatt kapott nem jogerős börtönbüntetést.

2008. 02. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió euró értékben elkövetett sikkasztás, adócsalás, pénzmosás, magánjellegű okirat-hamisítás alapos gyanújával huszonnégy órás vizsgálati fogságba helyezte tegnap a bukaresti törvényszék Csibi Istvánt, kérve a csíkszeredai vállalkozó 29 napos előzetes letartóztatását. A székelyföldi keresztapaként közismert üzletembert – akinek csíkszeredai palotájában házkutatást tartottak a nyomozók – a román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni osztálya gazdasági bűnhálózat működtetésével vádolja. Az évekkel ezelőtt erőszakos bűncselekmények sorozatát elkövető, a székely város lakosságát terrorizáló, 43 éves férfit 2004-ben vette őrizetbe először a rendőrség a sajtóban megjelent tényfeltáró írások nyomán. A tizenegy hónapos vizsgálati fogság után szabadlábra helyezett Csibi István ellen csaknem tíz büntetőpert indított az ügyészség, amely felderítette, hogy az üzletember által rendőrök, pénzügyőrök és ügyészek megvesztegetésével, konkurens vállalkozók megfélemlítésével és zsarolásával kiépített bűnhálózat tagjainak számlájára tucatnyi bűncselekmény írható. Csibi, valamint a tulajdonában lévő, szeszesital-forgalmazásra szakosodott Neptun cégcsoport verőlegényei csíkszeredai polgárokat és vállalkozókat vertek meg, de rendszeresen bántalmazták a társaság alkalmazottait is. A csíki keresztapát tavaly kétszer nem jogerős börtönbüntetésre ítélte a román igazságszolgáltatás: az egyik perben az egykori személyi titkára ellen elkövetett emberölési kísérlet, a másikban pedig egy üzletember bántalmazása kapcsán találták bűnösnek. Két héttel ezelőtt többrendbeli erőszakos fogva tartás vádjával hét év szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság amiatt, hogy Csibi éveken keresztül bántalmazta, testőreivel verette Péter Árpád mérnököt, egyik cégigazgatóját. A most elindított bűnvádi eljárásban a vád szerint Csibi cégei a szeszesital-forgalmazás, lízingelt autók importja és egyéb gazdasági tevékenységek során több millió euró értékben követtek el adócsalást, sikkasztást, fiktív kereskedelmi tevékenységet és pénzmosást. Tegnapi ügyészségi kihallgatása után Csibi újságíróknak azt mondta: „golyó általi halál vár rá”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.