időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Koalíciós perpatvar

Munkatársunktól
2008.02.14. 23:00

Kijevben még javában borzolja a kedélyeket a Lucenko-ügy, s máris újabb botrány viharfelhői gyülekeznek a koalíció felett. Julija Timosenko miniszterelnök egy televíziós interjúban elhangzott kijelentését a Viktor Juscsenko államfő nevével fémjelzett Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU–NSZ) párt nyílt árulásként értelmezi. A kormányfőnek az Euronews tévécsatornán feltették a kérdést: elképzelhető-e, hogy a Régiók Pártját, Viktor Janukovics volt miniszterelnök ellenzéki formációját is beveszik a koalícióba? A válasz így hangzott: „Elképzelhető, de csak a mi feltételeink szerint. A legfontosabb feltétel a politikai élet és a gazdaság kifehérítése. Ha a Régiók Pártja kész erre, akkor, ahogy mondani szokás, Isten hozta őket.” Timosenko megjegyezte, hogy a jelenlegi az első olyan kormányzat, amelyik az ellenőrzés határtalan lehetőségét biztosítja az ellenzék számára. Korábban Timosenko kategorikusan ellenezte a Régiók Pártjával a koalíció lehetőségét.
„A Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem határozottan követeli, hogy Julija Timosenko adjon magyarázatot a Régiók Pártja és a Julija Timosenko Tömb esetleges koalíciójával kapcsolatban” – idézte Vjacseszlav Kirilenkót az Igazi Kárpáti Igaz Szó. Az NU–NSZ politikai tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy a két tömörülés megállapodott: a régiósokkal és a kommunistákkal semmilyen feltételek és körülmények között sem lépnek szövetségre. A politikus szerint ez megkérdőjelezné a demokratikus koalíció létét, s lehetetlenné tenné a vázolt reformok végrehajtását.
Egy ilyen döntés egyenlő a választók becsapásával, hisz a demokratikus erőkre szavazókat éppen a régiósok és a kommunisták hatalomból való eltávolítása motiválta – fogalmazott Kirilenko. Az Unian ukrán hírügynökség értesülése szerint Julija Timosenko gyakorlatilag visszavonta kijelentését. A miniszterelnök ugyanis később már úgy nyilatkozott, hogy a régiósokkal csupán mint ellenzékkel képzelhető el az együttműködés. Erre viszont a parlament hatékony működése érdekében lenne szükség – tette hozzá. A NU–NSZ továbbra is hivatalos visszavonást, helyreigazítást követel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.