„Maugli” hazatérhet

A Hargita megyei törvényszék döntése értelmében visszakerül családjához a magyarországi hatóságok által januárban hazaküldött tizenkét éves G. István. A Budapesten számos bűncselekményt elkövető fiú szakértők szerint további gyermekjogvédelmi felügyeletre szorul.

2008. 02. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan már a hét végén visszajuttatják Gyergyószentmiklóson élő családjához a Blaha Lujza téren elkövetett késelés folytán közismertséget szerzett 12 éves fiút. A Hargita megyei törvényszék ugyanis jóváhagyta a területi szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóság keresetét, amelyben az intézmény a kiskorú állami gondozásának megszüntetésére, valamint családegyesítésre tett javaslatot. A döntés nyomán G. István már a napokban hazakerül szüleihez és hét testvéréhez. A hazai médiában sokáig Krisztiánként és Maugliként emlegetett fiú tavaly márciusban, eddig tisztázatlan körülmények között került ki Budapestre, és a Blaha Lujza téren elkövetett bűncselekmények révén került a figyelem középpontjába. A fiút a magyar és a román hatóságok megállapodása nyomán januárban hazaszállították a Székelyföldre, ahol egy csíkszeredai gyermeknevelési intézetben helyezték el, ám onnan másnap megszökött. Beszterce-Naszód megyében élő nővérénél találták meg, ahonnan egy másik csíkszeredai intézetbe vitték, és azóta folyamatosan nevelők, testőrök vigyáztak rá, pszichológus és szociális gondozó foglalkozott vele. Elekes Zoltán, a Hargita megyei gyermekvédelmi hatóság igazgatója elmondta, a szakhatóság támogatta a gyerek családjához való visszatérését. Hozzátette: a szülők többször meglátogatták Istvánt, és a találkozások mindannyiszor családiasra sikeredtek. Eközben szakértők attól tartanak, hogy a roma fiú ismét rossz útra tér, hiszen a Gyergyószentmiklós peremén, nyomorúságos körülmények között élő család anyagilag a fiú iskoláztatását sem engedheti meg magának. Bálint Szidónia iskolapszichológus az Új Magyar Szó napilapnak úgy vélekedett: ha István otthon ugyanazt kapja, mint eddig, úgy csaknem hiábavaló a szakemberek munkája, és valószínű ugyanoda kerül vissza: az utcára, a bűnözésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.