Nemeszsukon csörög a Nokia

Felavatták tegnap a finn Nokia mobiltelefon-gyártó vállalat erdélyi üzemének gyártósorát a Kolozsvár melletti Nemeszsuk községben. Romániai üzemét a németországi Bochumból helyezte át a társaság, amit hevesen bírálnak a berlini hatóságok.

2008. 02. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyártotta tegnap első készülékét Romániában a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártó vállalata. Az eseményen Juha Putkiranta, a Nokia alelnöke Emil Bocót, Kolozsvár polgármesterét és Marius Nicoarát, a megyei képviselő-testület elnökét megajándékozta a futószalagon elsőként elkészült két Nokia 1200-as modellel. A Nokia-gyár a Kolozsvártól 18 kilométerre fekvő Nemeszsuk község határában létesített ipari parkban foglal helyet, az üzem pedig nyárra fut fel a teljes kapacitásra. A most felavatott gyártósor egyelőre 350 embernek ad munkát, az alkalmazottak létszáma az év végére 3500-ra emelkedik. A nemeszsuki Nokia-munkások átlagfizetése 200 euró körül mozog. A németországi bérek ennek a hétszeresét teszik ki.
Erdélyben a Nokia gyára számít az egyik legnagyobb befektetésnek a rendszerváltás óta, hiszen a zsuki ipari parkban a Nokia beszállítói is üzemeket alakítanak ki, így a Nokia-városnak keresztelt telephelyen 2010-re mintegy 15 ezer új munkahely létrehozását tervezik. A befektetés összértéke két éven belül elérheti a 200 millió eurót, romániai pénzügyi szakértők szerint addig az államkasszába 59 millió euró folyik be a Nokia és beszállítói alkalmazottainak adójából. A finnek mentesülnek az ingatlanadó alól, amit a társaságnak abban az esetben kell visszamenőleg megtérítenie, ha idő közben elköltöztetné az üzemet. Kolozs megyében elejét kívánják venni annak, hogy a Nokia – németországi példára – rövid időn belül bezárja erdélyi gyárát. A társaság januárban jelentette be Bochumban működő üzem felszámolását és Romániába való áthelyezését. A 2500 munkahely megszűnése miatt a szakszervezetek tömegtüntetést rendeztek, a tartományi kormány pedig 41 millió euró állami támogatás visszafizetését követeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.