időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Nemeszsukon csörög a Nokia

Rostás Szabolcs
2008.02.21. 23:00

Felavatták tegnap a finn Nokia mobiltelefon-gyártó vállalat erdélyi üzemének gyártósorát a Kolozsvár melletti Nemeszsuk községben. Romániai üzemét a németországi Bochumból helyezte át a társaság, amit hevesen bírálnak a berlini hatóságok.

Legyártotta tegnap első készülékét Romániában a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártó vállalata. Az eseményen Juha Putkiranta, a Nokia alelnöke Emil Bocót, Kolozsvár polgármesterét és Marius Nicoarát, a megyei képviselő-testület elnökét megajándékozta a futószalagon elsőként elkészült két Nokia 1200-as modellel. A Nokia-gyár a Kolozsvártól 18 kilométerre fekvő Nemeszsuk község határában létesített ipari parkban foglal helyet, az üzem pedig nyárra fut fel a teljes kapacitásra. A most felavatott gyártósor egyelőre 350 embernek ad munkát, az alkalmazottak létszáma az év végére 3500-ra emelkedik. A nemeszsuki Nokia-munkások átlagfizetése 200 euró körül mozog. A németországi bérek ennek a hétszeresét teszik ki.
Erdélyben a Nokia gyára számít az egyik legnagyobb befektetésnek a rendszerváltás óta, hiszen a zsuki ipari parkban a Nokia beszállítói is üzemeket alakítanak ki, így a Nokia-városnak keresztelt telephelyen 2010-re mintegy 15 ezer új munkahely létrehozását tervezik. A befektetés összértéke két éven belül elérheti a 200 millió eurót, romániai pénzügyi szakértők szerint addig az államkasszába 59 millió euró folyik be a Nokia és beszállítói alkalmazottainak adójából. A finnek mentesülnek az ingatlanadó alól, amit a társaságnak abban az esetben kell visszamenőleg megtérítenie, ha idő közben elköltöztetné az üzemet. Kolozs megyében elejét kívánják venni annak, hogy a Nokia – németországi példára – rövid időn belül bezárja erdélyi gyárát. A társaság januárban jelentette be Bochumban működő üzem felszámolását és Romániába való áthelyezését. A 2500 munkahely megszűnése miatt a szakszervezetek tömegtüntetést rendeztek, a tartományi kormány pedig 41 millió euró állami támogatás visszafizetését követeli.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.