Nemzeti listák összeállítása Erdélyben

2008. 02. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Egyeztető-jelölő bizottság felállításáról döntöttek tegnap a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői a Romániában májusban esedékes helyhatósági választásokra való felkészülés érdekében. A székelyudvarhelyi találkozó az első volt azóta, hogy a bukaresti törvényszék egy héttel ezelőtt jóváhagyta az MPP bejegyzését. A megbeszélését követően Szász Jenő MPP-elnök, valamint Tőkés László, az EMNT vezetője közölte: a testület célja nemzeti listák összeállítása az önkormányzati megmérettetésre, emellett olyan személyek jelölése Románia magyarlakta településein és a megyei önkormányzatokban, akik elkötelezettek az erdélyi magyar nemzeti ügy iránt. A bizottság védnökségét Tőkés László látja el. Az egyeztető-jelölő bizottság munkálataiban való részvételre felkérést kap valamennyi, a nemzeti ügy iránt elkötelezett szervezet, intézmény, illetve a civil szféra közélet iránt érdeklődő szereplője. „Rendkívüli fontosságúnak tekintjük az MPP jelöltjeinek széles körű legitimitását, amelynek révén erős, közösségi ügyeinket szolgáló képviseleteknek kell létrejönniük Erdély településein és megyéiben” – hangoztatta Szász Jenő, hozzátéve: pártja nyitott a rivális Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) való együttműködésre. Ezzel szemben Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap Szatmárnémetiben leszögezte: alakulata nem lép koalícióra a helyhatósági választások előtt az MPP-vel.
Markó Béla egyébként a Német Demokrata Fórum vezetőivel folytatott megbeszélésen elmondta: fontosnak tartja, hogy a helyhatósági választásokon szoros együttműködés alakuljon ki a német kisebbség érdekeit ellátó szervezet és az RMDSZ között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.