időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Obama befogta Clintont

2008.02.20. 23:00

Folytatta felzárkózását Hillary Clinton mellé a szombati előválasztáson Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiráns. A republikánusoknál a de facto jelölt John McCain meglepetésre csak egy államban tudott nyerni, Mike Huckabee viszont kettőben.

Bár a tét jóval kisebb volt a szuperkeddinél, Louisiana, Washington, Nebraska és Kansas államok előválasztása újfent az amerikai elnökjelöltségért folyó 2008-as kampány sajátosságaira hívta fel a figyelmet. A demokratáknál Illinois fekete szenátora a párt mindhárom versenyét (Louisiana, Nebraska, Washington) megnyerte, és ezzel már több – szám szerint 903 – választott delegált szavazatát tudhatja magáénak, mint a volt elnökfeleség New York-i szenátor (877). Hillary Clinton mindazonáltal 1100:1039 arányban még mindig vezet az öszszes delegáltat tekintve, mert a demokrata párt tisztségviselőiből álló szuperküldöttek közül őt többen (223:131 arányban) támogatják.
Doris Lessing Nobel-díjas svéd írónő egy interjúban mindenesetre nem éppen optimistán nyilatkozott Obamáról. – Egy fekete férfi mint elnök valószínűleg nem élne sokáig. Meggyilkolnák – mondta.
A republikánusoknál a de facto jelölt John McCain arizonai szenátor egyelőre nem tudja biztonsággal megszerezni a párt konzervatívjainak támogatását, bár már csak az esélytelen Mike Huckabee baptista tiszteletes, volt arkansasi kormányzó versenyez vele. Mégis az utóbbi nyerte Louisianát és Kansast, míg McCainnek meg kellett elégednie Washingtonnal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.