Őrizetben az itáliai cigány vajda

Egész Európát átszövő, többségében román állampolgárok alkotta bűnözői hálózatot lepleztek le a napokban a spanyol hatóságok; a csoport tagjai hamis bank- és hitelkártyák ezreit állították elő. Eközben a rendőrség Tivoliban őrizetbe vette az Olaszországban élő romániai romák zsarolással gyanúsított vezetőjét, aki védelmi pénzt szedett vállalkozóktól. Nagy-Britanniában egy év alatt nyolcszázszorosára növekedett a románok által elkövetett bűncselekmények száma.

2008. 02. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Egyre nagyobb fejtörést okoznak a nyugat-európai bűnüldöző szerveknek a korábbinál jóval több bűncselekményt elkövető román állampolgárok. A londoni The Daily Mail rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a brit rendőrség állományának jelentős részét a román bűnbandák elleni folyamatos hajtóvadászat köti le. Velük különösen Románia 2007-es uniós csatlakozása óta gyűlt meg a szigetország nyomozó hatóságának baja, amelynek becslése szerint az elmúlt év leforgása alatt nyolcszázszorosára emelkedett a románok által elkövetett bűncselekmények száma. Riasztó a fővárosi adat is: 2006-ban még „csak” harminc, tavaly már 339 bűncselekményt követtek el havonta románok Londonban. Bernie Gravett kerületi rendőrkapitány közölte, Londonban és környékén riasztó méreteket öltenek a bűnbandák által lopásra, koldulásra kényszerített román kiskorúak garázdálkodásai; számítások szerint egy mindössze tízéves gyermek évente 134 ezer eurós (körülbelül 34 millió forint) illegális bevételt termel a hálózat vezetőinek.
Ennél is többször szegik meg a törvényt román állampolgárok Spanyolországban, ami azzal is magyarázható, hogy az ibériai államban számuk eléri az egymilliót. A madridi belügyminisztérium a napokban bejelentette, hogy az országban tevékenykedő román bűnözők elleni, több hónapja tartó akciójukban összesen 443 embert állítottak elő. A jól összehangolt művelet részeként Spanyolországban és más európai országokban működő, bank- és hitelkártya-hamisító hálózatot göngyölítettek fel. A románok többségét Valencia környékén tartóztatták le, ahol a harmincegy éves Adrian Florin volt a bandavezér. A csoport több, egymással kapcsolatban lévő sejtből állt, és bankkártyák ezreit állította elő modern technológia segítségével.
Ezzel egy időben a másfél millió román állampolgár lakta Olaszországban őrizetbe vették a Romániából áttelepült romák egyik vezetőjét. Costică Argintot zsarolás miatt tartóztatták le Tivoli városában, és azzal gyanúsítják, hogy bűntársaival együtt védelmi pénzt szedett vállalkozóktól. A férfi tíz évvel ezelőtt menekült külföldre, miután a román igazságszolgáltatás erőszakos bűncselekményért börtönbüntetésre ítélte. Bukarest hiába kérte kiadatását, mert Argint politikai menedékjogot kapott az olasz hatóságoktól.
Egyébként a cigány vajda által vezetett civil szervezet korábban többször közvetített a Róma és Bukarest között a román bevándorlók sorozatos bűncselekményei miatt kirobbant konfliktusban. Sőt Argint decemberben személyesen ajánlotta fel segítségét a Rómában tárgyaló Calin Popescu-Tariceanu román kormányfőnek a romabűnözés megfékezése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.