időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Rejtélyes információk a Gripen-üzletről

Munkatársunktól
2008.02.14. 23:00

Tudatosan utasította el az Orbán-kormány az amerikai fegyveres erőkkel való stratégiai együttműködést – ilyen és ehhez hasonló állítások olvashatók a Népszabadság a Gripen vadászgépek beszerzésének körülményeiről szóló legújabb terjedelmes cikkében, szokás szerint névtelen amerikai forrásokra hivatkozva. Németh Zsolt (Fidesz) szerint Gyurcsány washingtoni látogatását próbálja megalapozni a lap.

Ismét terjedelmes cikkben foglalkozott a Népszabadság tegnapi száma a Gripen-beszerzéssel, felsorakoztatva egymás mellé különböző, név nélküli „amerikai” forrásokat. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint nem véletlen az időzítése az írás megjelenésének. A kormány közeli napilap – véli a képviselő – ismét megpróbálja eláztatni az Orbán-kormányt Gyurcsány Ferenc kormányfő washingtoni látogatása előtt, és ehhez újra előveszik a Gripen-ügyet. A tegnapi cikkben többek között azt állítják: az Egyesült Államok szerint az Orbán-kormány tudatosan utasította el az amerikai fegyveres erőkkel való stratégiai együttműködést, és nem akarta az ország határain kívül is bevethetővé tenni a magyar légierőt. Felvetik azt is, hogy „Washingtonban többen úgy érezték, az Orbán-kormány becsapta őket”, mert előbb kiszivárogtatta az F–16-osok beszerzését, majd az újságokból tudták meg a Gripenek melletti döntést. Németh szerint azonban a Gripenek NATO-kompatibilitásához és a döntés szakmai megalapozottságához nem férhet kétség. Az akkori kabinet egyértelművé tette a döntés pontos időpontját, és szó sem volt előzetes kiszivárogtatásról, az amerikai ajánlattevők viszont „kissé elaludtak”, és a svédek sokkal jobb ellentételezési ajánlatot nyújtottak be.
– Minket mindenekelőtt az érdekelne, hogy a szerződés későbbi módosítására miért volt szükség – mondta Németh Zsolt, aki szerint ennek a megállapodásnak a tisztaságával kapcsolatban fölmerülnek kételyek.
A Népszabadság erről szólva azt írja: a Medgyessy-kormány azért volt kénytelen módosítani a szerződést, mert tartott az „ameriakaiak bosszújától”, vagyis attól, hogy nem adják el nekünk a gépekhez szükséges rakétákat, ha nem egy sokoldalúbb változatát vesszük meg a gépeknek. Németh Zsolt szerint ez is a szerecsenmosdatás része. – A Népszabadság nem véletlenül ezzel az üggyel és nem Laborc Sándor NBH-főigazgatóval foglalkozik, akinek a kinevezésével kapcsolatban az Egyesült Államok is kifejezte aggályait – jegyezte meg a képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.