Rovott múltú OCÖ-vezetőség

Három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Dancs Mihály, a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese és szövetségese, egyúttal Horváth Aladár helyettese a Roma Polgárjogi Mozgalom élén. Dancsot olaszliszkai szociális lakások építésével összefüggő csalások bűntette miatt ítélték el.

Joó István
2008. 02. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idősebb Kozák János, a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzat első elnökhelyettese, Kolompár Orbán elnök jobbkeze szociálislakásépítésekkel összefüggő visszaélésért már ült börtönben; most itt az „új generáció”. Napokkal ezelőtt ugyanis első fokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Dancs Mihályt, az OCÖ másik elnökhelyettesét, aki jelenleg szintén Kolompár szövetségese a baloldali roma koalícióban. Az ok: csalás és magánokirat-hamisítás, amint arról a a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon értesültünk.
Nem közömbös a nagypolitikai és romapolitikai történések felől szemlélve, hogy Dancs Mihály a Horváth Aladár elnök vezette Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) második számú embere. Horváth amellett, hogy vezeti a „barna párducokként” is emlegetett radikális roma civil szervezetet, esélyegyenlőségi miniszteri biztosként is tevékenykedik a Gyurcsány-kormány mellett. Ismeretes, hogy az RPM a leggyorsabban és a leghamarabb próbálta a 2006. őszi olaszliszkai lincselés ügyét szélsőjobboldali rasszistázók által fenyegetett olaszliszkai cigányok ügyére változtatni. A Horváth Aladár-féle csapat figyelemelterelő vehemenciája részben már akkor érthető volt: az őrizetbe vett roma lincselők egyike a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (CKÖ) Roma Polgárjogi Alapítvány színeiben bejutott képviselője volt. Az olaszliszkai CKÖ egésze RPM-vezetésű egyébként. Ráadásul e helyi cigány önkormányzat vezetője féltestvére az első fokon most elítélt Dancs Mihálynak. (Tegnapi számunkban ismertettük azt a levelet, amelyet több mint száz olaszliszkai polgár végső elkeseredésében írt a rendészeti miniszternek, amiért azt tapasztalják, hogy ismét sokasodnak a helyi cigányok által elkövetett bűncselekmények. Arra is panaszkodtak: „valószínűsíthető, hogy valaki a háttérből uszítja és okosítja őket.”)
Dancs Mihály 2002-ben éppen a – lincselésről elhíresült – Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán vett részt azokban a szociálislakás-építésekben, amelyekkel kapcsolatban most három év hat hónapra elítélték. Úgy tudjuk, az elítélt fellebbez a Sátoraljai Városi Bíróság döntése ellen.
A Dancs elleni büntetőeljárás arra is rávilágíthat, miért sodródott Kolompár választási szövetségébe az RPM frakciója, amelynek vezetői eredetileg Kolompár esküdt ellenségei voltak. A régi-új OCÖ-elnök választási szövetsége egyfajta mirigyszervként szívta fel a börtönviselt múltú vagy börtönviseltséggel fenyegetett cigány politikusokat. Az elnökválasztó közgyűlésen Kolompár maga helyett első körben idősebb Kozák Jánost választatta elnökké, akiről egy cigány médiumbeli beszélgetős műsor nyomán derült ki: egy évet ült a fenti okból. Korábban megírtuk, hogy egy másik Kolompár-szövetséges, Bihari József elnökhelyettes ellen a roma kárpótlási ügyben csalás és okirat-hamisítás miatt folyik büntetőeljárás. Biharinak, aki időközben lemondott képviselői mandátumáról, decemberben kellett volna börtönbe vonulnia, de mint megírtuk, jelenleg ismeretlen helyen bujkál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.