Szalonnán sütött veréb

Hanthy Kinga
2008. 02. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási divatjuk van a szakácskönyveknek. Évek óta tart a konjunktúra, talán nincs nap, hogy egy új receptgyűjtemény meg ne jelenne. A boltokban hegyekben állnak a szakácskönyvek. Újat a műfajban már aligha lehet kitalálni, talán már csak az óceániai szigetvilág diétás konyhájáról nem jelent meg könyv. Nyilván ezért fordultak a kiadók a múlt felé, s reprint formájában dobják piacra a régi szakácskönyveket. Ennek egyik friss darabja alsószopori Nagy Ferencné Dunántúli szakácskönyvének 1926-ban Szombathelyen megjelent harmadik kiadása. E munkának nem az a különlegessége, hogy nemesember felesége írta – erre volt korábban is példa: szakácskönyvet írt már Festetich Andorné és Khuen-Héderváry Sándorné is –, hanem az, hogy a Dunántúl gasztronómiájáról ad hírt. Az elmúlt kétszáz évben a Budapesten kívül kiadott szakácskönyvek többsége az Alföldön jelent meg, a legtöbb Szegeden.
Nagy Ferencné receptjei először 1906-ban láttak nyomdafestéket, aztán 300 ételleírással bővítve másodszor is megjelent a mű, s a harmadik kiadás már „ezernél több sikerült étel és hasznos tudnivalók leírásával” hirdette magát. A Dunántúli szakácskönyv annyiban nem tekinthető tájjellegűnek, hogy bevallottan és szép számmal szerepelnek benne francia receptek, továbbá erős német hatásról árulkodó ételleírások, de persze jókora hányada a nemesi-polgári asztalokon szokásos ételeket veszi sorra (rengeteg vad- és halrecepttel), ugyanakkor a szerző, aki büszkén emlegeti több évtizedes gazdasszonykodásának tapasztalatait, azokat a nála bevált ételeket sem hagyja ki, amelyek a népi konyha mindennapjait jellemzik. Ilyen például a krumplimálé, a lisztesgánca vagy a kaszáslé.
E szakácskönyv annak is érdekes olvasmány, aki nem akar főzni – bár a receptek ma is használhatók, sőt klasszikus ételeink egész sora szerepel benne –, mert egy olyan világról ad hírt, amikor még fajdkakas, szalonnán sütött veréb vagy patakból fogott kecskerák is került az asztalra, vagy amikor a pacal még tésztaétel volt.
(Alsószopori Nagy Ferencné: Dunántúli szakácskönyv [reprint], Magyar Nyugat Könyvkiadó, Vasszilvágy, 2007. Ára: 2950 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.