Székely ötkarikás tervek

2008. 02. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy terveket dédelget a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a román Nemzeti Liberális Párt két, egyaránt csíkszeredai származású európai parlamenti képviselője. A tavaly novemberi választásokon mandátumot szerzett Sógor Csaba és Csibi Magor szülővárosukban kívánják kiépíteni Románia első, téli olimpiai központját. A negyvenezres lélekszámú székelyföldi városban rendkívüli népszerűségnek örvendenek a téli sportok, a csíkszeredai gyerekek lábára már egészen zsenge korukban felkerül a síléc és a korcsolya. A két politikus – akiknek pártjai alkotják a Bukarestben kisebbségben kormányzó koalíciót – közölte, másfél évre szóló brüsszeli mandátumuk prioritásának tartják a projektet, amelynek megvalósítására uniós és román állami forrásokat, valamint magánvállalkozókat kívánnak bevonni. Sógor és Csibi elsődleges célja egy korszerű biatlonpálya és lesiklópálya, valamint télisport-bázisok megvalósítása, emellett olyan magánvállalkozókat kívánnak felkutatni, akik szállodákat és egyéb szolgáltatóközpontokat építenének ki a városban és környékén. Ezek révén szerintük Csíkszereda bekerülne az európai olimpiai játékok körforgásába.
Ráduly Róbert polgármester örömmel fogadta az euroképviselők tervét, viszont kissé okafogyottnak nevezte az elképzelést, amelynek megvalósításán a hargitai megyeszékhely már évek óta dolgozik. A korábban parlamenti képviselőként tevékenykedő elöljáró a Magyar Nemzetnek elmondta, a román kormány által kiutalt támogatásból idén műjéggel látják el a gyorskorcsolyapályát, amely egyedülálló lesz Kelet-Közép-Európában. Hargitafürdőn ugyancsak idén elkészül a biatlonpálya, az önkormányzat pedig felvette a kapcsolatot a nemzetközi síszövetség szakértőivel, akiknek bevonásával kidolgozzák három síugrósánc tervét. Ráduly – aki tervükről ezekben a napokban készül tárgyalni a két EP-képviselővel – közölte azt is, a helyi Sportklub jégkorongcsapattal közösen két műjégpályát is építenek, ezen kívül várhatóan idén elkészül egy fedett úszómedence is. Különben a téli sportok terén főleg a magyarországi és romániai bajnokságban egyaránt szereplő Csíkszeredai HC, illetve Sportklub jégkorongegyüttesek révén elhíresült székely város az elmúlt években dinamikus fejlődésnek indult, az infrastrukturális beruházások terén például tavaly 1200 férőhelyes sportcsarnokot avattak. A város környékén működő több mint tíz sípályához évről évre többen látogatnak el a téli sportok magyarországi kedvelői közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.