Szili Katalin modus vivendije

2008. 02. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös nevezőre kell jutniuk a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint az erdélyi magyar ellenzéki szervezetek vezetőinek a romániai magyar közösség szavazatainak megszerzése érdekében Szili Katalin szerint. Minderről Nagyváradon foglalt állást az Országgyűlés elnöke, miután megbeszélést folytatott Markó Béla RMDSZ-elnökkel, valamint a függetlenként európai parlamenti képviselői mandátumot szerzett Tőkés Lászlóval. A partiumi nagyvárosban rendezett tegnapi sajtótájékoztatóján Szili Katalin úgy vélekedett: a magyar jelöltekre adandó voksok „maximalizálására” kell törekedni, arra, hogy mindkét megmérettetésen a magyar szavazatok és mandátumok száma a lehető legnagyobb legyen. – Az RMDSZ, valamint a Tőkés László és a Magyar Polgári Szövetség közötti versengés azonban nem szolgálja a mandátumok megtöbbszörözését, ezért szerintem a feleknek keresniük kell a modus vivendit az erdélyi magyar közösség hatékony érdekérvényesítése végett – mondta.
A házelnök egyébként kedden este részt vett a magyar kultúra napja alkalmából rendezett nagyváradi ünnepségen, ahol az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet tagjai eredetileg tiltakozni akartak a határon túli magyar nemzetrészekhez mostohán viszonyuló MSZP politikusának látogatása ellen. A fiatalok végül a Himnusz kinyomtatott szövegét osztották ki a közönségnek, és Szili később személyesen köszönte meg, hogy neki is adtak egy példányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.