Újabb bujkáló baloldali elítélt

Nemzetközi körözés van érvényben Szarvas Attila, Mezőkovácsháza volt MSZP-támogatású, független polgármestere ellen, akit tavaly nyáron hiába ítélt jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre a Békés Megyei Bíróság, a volt településvezető nem vonult be a börtönbe. Szarvas Attilát ráadásul kétszeresen is keresik, mivel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon is fut egy ügye, ahol kedden lenne a következő tárgyalása.

2008. 02. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább ül Katus. További két hónapra, április 4-ig előzetes letartóztatásban marad Katus Ferenc, a Zuschlag-ügy gyanúsítottja. A Szegedi Városi Bíróság a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára döntött így; Katus októberben elrendelt letartóztatása ugyanis tegnap lejárt volna. A bíróság úgy találta: változatlanul fennáll a szökés, az elrejtőzés veszélye, s valószínűsíthető, hogy szabadlábra kerülése esetén Katus Ferenc összebeszélne a többi gyanúsítottal, esetleg a nyomozó hatóság látókörébe még nem került személyekkel. Az indokok között szerepelt az is, hogy a gyanúsított a bizonyítékok megsemmisítésével a büntetőeljárás meghiúsítására, megnehezítésére törekedne. Úgy tudjuk, a 80 millió forintos csalás gyanújával indult nyomozás a végéhez közeledik: az ügyészség a gyanúsítottak és a tanúk szembesítését végzi, majd ismerteti az iratokat. Még februárban pont kerülhet az ügy végére, amelynek jelenleg 14 gyanúsítottja van. A gyanú szerint Katus Ferenc Zuschlag Jánossal és több más személlyel együtt részt vett Gyurcsány Ferenc sportminiszteri működése idején fiktív ifjúsági egyesületek és alapítványok részére megtévesztéssel kiutalt pénzek felvételében és felhasználásában. (J. K. A.)


Nagy erőkkel keresi a rendőrség Szarvas Attilát, Mezőkovácsháza volt MSZP-támogatású, független polgármesterét. Ismeretes, a férfit tavaly nyáron jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Békés Megyei Bíróság (BMB), de a volt településvezető azóta sem vonult be a börtönbe. A dolog azért is érdekes, mert a férfinak ráadásul a jogerős ítélet miatt egy korábban kiszabott egy év, tíz hónapos börtönbüntetést is le kellene ülnie. A BMB néhány napja megerősítette, a volt településvezető még szabadlábon van, ezért 2007. december 21-én elrendelték a körözését, s vele szemben elfogatóparancsot bocsátottak ki – tájékoztatta lapunkat Baur Péter, a bíróság elnöke. Nagy Lajos, a mezőkovácsházi rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályvezetője, kapitányságvezető-helyettes lapunknak elmondta, nemzetközi körözést adtak ki Szarvas Attila ellen, a keresését a helyi rendőrkapitányság koordinálja.
*
Ellenőrizzük az összes olyan vélt tartózkodási helyét, ami a megyében szóba jöhet, de országszerte több kapitányság is ellenőrzi azokat a helyeket, ahol korábban élt vagy hosszabb ideig tartózkodott – jegyezte meg Nagy Lajos. A közrendvédelmi osztályvezető hozzátette, jelenleg Szarvas Attila ügye nem tartozik az országos Top 100-ba, hiszen az eltűnés ideje, illetve cselekményének súlya nem sorolta oda be. Ám ha az eltűnés ideje meghaladja majd a fél évet, akkor a Top 100-ba kerülhet az ügy, és akkor még nagyobb erőkkel keresik majd Szarvast.
Egyértelműen kiderült az is, hogy a balbarát polgármesternek nem ez volt az első találkozása az igazságszolgáltatással. – Ami az elsőrendű vádlottat illeti, a Salgótarjáni Városi Bíróság társtettesként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségén túl társtettesként, az adóbevételt különösön nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt ítélte el, továbbá a Pest Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2006. augusztus 25-én jogerőre emelkedett határozatával gondatlanságból elkövetett közokirat-hamisítás vétsége miatt 360 ezer forint pénzbüntetésre ítélte – derül ki a Békés Megyei Bíróság jogerős ítéletéből. Hab a tortán, hogy a rendőrség egyéb ügyben is keresi Szarvas Attilát, hiszen a volt településvezetőnek és négy társának a Pesti Központi Kerületi Bíróságon jelenleg is fut egy ügye. – Szarvas Attila és társai ellen csalás miatt a PKKB előtt indult büntetőügy következő tárgyalási napja 2008. február 12. – tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Bíróság sajtó- és nemzetközi kapcsolatok titkársága. Úgy tudjuk, az eljárás 2002-ben indult, de az első tárgyalást csak 2004 novemberében tartották, mert az ügy közben csoportot és bírót váltott.
A szocialista táborhoz kötődő, jogerősen elítélt politikusok, úgy tűnik, nehezen találják meg a börtönhöz vezető utat. Ismeretes, Kabai Károly, Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársa, Nyírbogát volt alpolgármestere csak hét hónappal a jogerős bírósági ítélet után vonult börtönbe. A férfit korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság adócsalás, csalás és magánokirat-hamisítás miatt 2007. áprilisban jogerősen három és fél éves börtönbüntetésre ítélte. Nem vonult önként börtönbe Csonka Gábor, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető volt kampányfőnöke sem. A férfit 2008. január 9-én Budapesten fogták el, ellene január 3. óta volt érvényes elfogatóparancs. Csonka ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában, ezért vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt 2007 nyarán ítélték el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.