időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Varsói nyitás Moszkvában

Munkatársunktól
2008.02.18. 23:00

A nyitás jegyében zajlott Donald Tusk lengyel miniszterelnök moszkvai látogatása. A meglévő ellentétek csak részben oldódtak, ennek ellenére mégis kommunikációs áttörésről beszélnek a szakértők. Varsó ugyan nem enged a rakétapajzs kérdésében, ám több területen kész az együttműködésre.

Putyin Oroszország stratégiájáról. Törvénysértő és erkölcstelen a külföldi beavatkozás Oroszország belső politikai viszályaiba, sérti az orosz nép méltóságát, és gyengíti demokráciáját – jelentette ki Vlagyimir Putyin az államtanács ülésén tartott beszédében, amelyben felvázolta elképzeléseit Oroszország 2020-ig követendő stratégiájáról, gazdasági, kül- és belpolitikai céljairól. Az orosz elnök olyan fegyverek és fegyverrendszerek kifejlesztését helyezte kilátásba, amelyek nem maradnak el más államok hasonló eszközeitől, sőt felülmúlják azokat. Hangsúlyozta azonban, hogy az erre költött összegeknek összhangban kell állniuk az ország lehetőségeivel. Kijelentette, hogy a világban a fegyverkezési verseny új fordulója van kibontakozóban, és ezt nem Oroszország kezdte. Oroszország nemzetbiztonságának megerősítéséhez a fegyveres erők fejlesztésének új stratégiáját kell kidolgozni, amely figyelembe veszi az új kihívásokat és fenyegetéseket – mondta, s hangsúlyozta, hogy e feladatoknak csakis a legkorszerűbb hadsereg tud megfelelni. Rámutatott, hogy Oroszországnak stratégiai feladatai teljesítéséhez békés, kedvező légkörre van szüksége. Ezért kerülné a konfrontációt és a gazdaság számára romboló új fegyverkezési hajszát. (MN)


Oroszország és Lengyelország fejleszteni óhajtja kapcsolatait az együttműködés minden területén – közölte Viktor Zubkov orosz miniszterelnök tegnap, miután tárgyalt az egynapos munkalátogatásra Moszkvába érkezett Donald Tusk lengyel kormányfővel. „Az a szándékunk, hogy politikai, tudományos, műszaki, gazdasági, kereskedelmi, kulturális és humanitárius területen fejlesszük kapcsolatainkat Lengyelországgal, amely szomszédunk és partnerünk” – jelentette ki Zubkov. A két kormányfő megállapodott a gazdasági együttműködési kormányközi bizottság munkájának felújításában. Tusk a nap folyamán tárgyalt Vlagyimir Putyin államfővel és annak valószínű utódjával, Dmitrij Medvegyevvel is. Donald Tusk és vendéglátója, Viktor Zubkov kormányfő, valamint Vlagyimir Putyin elnök eszmecseréjének középpontjában a részben lengyel földre tervezett amerikai rakétapajzs, valamint a Balti-tenger alatt megépíteni szándékozott orosz– német földgázvezeték állt. Az előbbi elképzelés Moszkvában váltott ki éles bírálatokat, míg az utóbbit Lengyelország kifogásolja. Tusk elődje, Jaroslaw Kaczynski kormányzása alatt meglehetősen lehűlt az orosz–lengyel viszony, a mostani látogatás egyik nyilvánvaló célja a kétoldalú kapcsolatok normalizálása – vélik megfigyelők.

Újabb budapesti egyeztetés. Február 21-én tartják ismét Budapesten az orosz–amerikai egyeztetést a rakétapajzs kelet-európai telepítéséről. Erre a tanácskozásra ezúttal az amerikai nagykövetségen kerül sor, míg a legutóbbi fordulót a budapesti orosz nagykövetségen tartották. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.