Visszavitték Csíkszeredára a késelőt

2008. 02. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaszállították tegnap este a székelyföldi Csíkszeredára a Magyarországról egy héttel ezelőtt hazatoloncolt, a helyi gyereknevelési intézetből azonban egy nappal később megszökő G. Istvánt. A gyergyószentmiklósi származású cigány fiút a hargitai megyeszékhelytől mintegy 200 kilométerre fekvő Naszód városában élő húgánál találták meg a helyi polgárőrség munkatársai. Mint ismeretes, Istvánt – aki több társával a budapesti Blaha Lujza téren hónapokig gyerekeket, időseket, hajléktalanokat rabolt ki, két héttel ezelőtt pedig combon szúrt egy 15 éves fiút – január 16-án szállították haza Magyarországról. Itt a csíkszeredai gyermekvédelmi intézetben helyezték el, ahol bűnöző kiskorúakkal foglalkoznak. A gyerek azonban egy napig sem bírta az intézetben: kihasználva, hogy nevelője egy másik intézetissel együtt futballozni viszi, január 17-én megszökött. A román rendőrség országos körözést bocsátott ki G. István nevére, adatait és fényképét eljuttatták a határőrséghez, napokig azonban semmit nem lehetett tudni a fiúról. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: egyelőre nem derült ki, hogy jutott el István a Beszterce-Naszód megyében élő nővéréhez. Tegnap este a rendőrség bűnügyi osztályának, valamint a gyermekvédelmi igazgatóságnak a munkatársai szállították vissza Csíkszeredára, ahol egy másik intézetben helyezték el.
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, a jövőben egyszerre ketten felügyelik Istvánt, akit néhány napig szeretnének benn tartani az intézetben. Ám hosszabb ideig nem tudják, hiszen nem zárhatják be. A gyerek fokozottabb felügyeletének biztosítása, újabb szökésének megakadályozása érdekében a csendőrség segítségét kérték, és egy őrző-védő szolgálattal is felvették a kapcsolatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.