Csibi Istvánt ismét letartóztatták

2008. 03. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkilenc napos előzetes letartóztatási parancsot bocsátott ki a bukaresti ítélőtábla Csibi István ellen, ezért a Székelyföld legveszélyesebb maffiózójaként számon tartott vállalkozót tegnap a román főváros rendőr-főkapitányságának fogdájába szállították. Az erőszakos bűncselekmények és pénzügyi panamák elkövetésével gyanúsított csíkszeredai üzletember második alkalommal kerül huzamosabb időre vizsgálati fogságba, miután 2004 és 2006 között csaknem két évet töltött rács mögött.
A főügyészség február 12-én 24 órás vizsgálati fogságba helyezte Csibit, a bukaresti törvényszék azonban akkor szabadlábra helyezte. A nyomozó hatóság több millió euró értékben elkövetett sikkasztással, adócsalással, pénzmosással és magánjellegű okirat-hamisítással gyanúsítja a hargitai megyeszékhelyet éveken keresztül rettegésben tartó férfit. A nyomozati anyagból kitűnik, hogy cégbirodalmán keresztül lebonyolított szeszesital-forgalmazás, autóimport és egyéb gazdasági tevékenységek révén az üzletember és 15 bűntársa több millió euró értékben követett el adócsalást, sikkasztást és pénzmosást. Törvénytelen ügyleteit Csibi István a megyei pénzügyőrség, rendőrség és ügyészség egykori vezetőinek lefizetésével intézte.
Azzal indokolták az üzletember letartóztatását, hogy több alkalommal kivonta magát a nyomozás alól, befolyásolta a tanúkat – akik közül ennek hatására sokan visszavonták vallomásukat –, és újabb bűncselekmények elkövetésére készült. Emellett dokumentumokkal bizonyítják, hogy Csibi magyarországi bankszámláiról pénzt hívtak le az elmúlt időszakban, ami az ügyészség szerint arról árulkodik, hogy a vállalkozó megszegte a Románia elhagyását tiltó bírósági döntést. Ezt egyébként a gyanúsított azzal magyarázza, hogy valószínűleg Magyarországon élő volt felesége férhetett hozzá a számlákhoz. A 43 éves férfi ellen jelenleg nyolc bírósági per van folyamatban, két esetben pedig – erőszakos fogva tartásért és emberölési kísérletért – nem jogerősen börtönbüntetésre ítélték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.