Korán érő romániai gyermekek

Korán kezdik a szexuális életet a romániai fiatalok egy frissen közzétett kutatás szerint, amelyből kitűnik, hogy a középiskolás diákok csaknem fele létesített már intim kapcsolatot. A román hatóságoknak egyre többször kell beavatkozniuk olyan, a cigány közösségre jellemző esetekben, amikor tíz év alatti gyermekeket kényszerítenek házasságra.

2008. 03. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániai oktatásügyi szakemberek és gyermekpszichológusok szerint sürgős kiigazításra szorul a kiskorúak nevelési és felkészítési rendszere, mivel a gyermekek körében hatványozottan jelentkeznek a koraérettség hátrányos tünetei. Vrancea megyében a napokban ismertetett felmérésből kiderült, hogy a gimnazisták 46 százaléka aktív szexuális életet él, a 13–14 éves diákok három százaléka pedig ugyancsak létesített már nemi kapcsolatot. A területi közegészségügyi hatóság közvélemény-kutatása arról árulkodik, hogy a romániai fiatalok egyre zsengébb korban vágnak neki intim viszonynak. A szakembereket nem is annyira az botránkoztatta meg, hogy a gimnazisták több mint fele fogyasztott már alkoholt, és jelentős hányaduk a kábítószert is kipróbálta, hanem az, hogy a megkérdezett diákok közül sokan azt vallották, szexuális partnereik száma meghaladja a hatot.
Vaslui megyében a napokban 13 évesen hozta világra gyermekét egy lány, egy 14 éveset pedig egy-két héten belül várnak a szülészetre. Mindketten elismerték az orvosoknak, hogy 10-11 évesen létesítettek először szexuális kapcsolatot. Gabriela Rusu, a vaslui sürgősségi kórház nőgyógyászati osztályának vezetője elmondta, az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a fiatal korban szülő lányok száma. Az észak-romániai megyében tavaly 637 kiskorú anyát jegyeztek, emellett 282 olyan, 19 év alatti lányról szereztek tudomást a hatóságok, akiken abortuszt hajtottak végre.
A román hatóságok rendszeresen szembesülnek olyan, a roma közösségben tapasztalható esetekkel, amikor a szülők fiatalon házasítják össze gyermekeiket. A Kárpát-kanyarban fekvő Buzau megye gyermekjogvédelmi hatóságai Ramnicelu falu polgármesterének feljelentése nyomán vizsgálatot indítottak két cigány család ellen, miután kiderült, hogy egy mindössze hatéves lányt eljegyeztek egy 17 éves fiúval. A szakemberek egy fedél alatt találták a kiskorúakat, a szülők azonban azt állították, hogy nem hivatalos eljegyzést, csak „családi megállapodást” kötöttek a gyermekek későbbi házasságkötése céljából, és megígérték: a lány 15. évének betöltése előtt a házasulandók nem létesítenek szexuális kapcsolatot.
A romániai roma gyermekek összeházasítása ellen évekkel ezelőtt Emma Nicholson európai parlamenti képviselő, az ország volt EU-raportőre emelte fel szavát. A botrány éppen az önmagát minden roma királyának nevező, és a cigányok ősi szokásaival védekező Florin Cioaba miatt robbant ki, aki 2003-ban férjhez adta egyik 12 éves lányát, és ebből az alkalomból fényűző lakodalmat rendezett Nagyszebenben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.