Nem magánügyben zsarolták Csányit

Munkatársunktól
2008. 03. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját a Bank Center beruházását vizsgáló 1998– 1999-es jelentés nyilvánosságra hozatalával zsarolta meg elektronikus levelekben az a három férfi, akiket a Pesti Központi Kerületi Bíróság a napokban helyezett előzetes letartóztatásba – derült ki a pénzintézet tájékoztatásából. Az OTP tegnapi közleménye szerint „egy bankkonzorcium tagjaként az OTP Bank a jogszabályoknak megfelelően, üzleti alapon finanszírozta a Bank Center-beruházást, és ugyancsak a jogszabályoknak megfelelően, üzleti alapon zárta le az ügyletet”. Az ügylet jogszerűségét külső szakértők és az APEH is vizsgálta, és azt rendben találták – hangsúlyozták a pénzintézetnél. Az OTP közleménye rámutatott: a zsaroló levelek semmilyen kapcsolatban nincsenek Csányi Sándornak a banktól független, egyéb üzleti tevékenységével.
Ismert, Csányit három ember zsarolta meg még tavaly év végén. Összesen három levelet küldtek a bankvezér hivatali elektronikus postafiókjára, amelyekben 50 millió euró (vagyis mintegy 12,5 milliárd forint) megfizetését követelték azért, hogy egy nagy értékű ingatlan adásvételével kapcsolatban egy nyomozó szerv által készített iratokat ne hozzák nyilvánosságra. Csányi Sándor azonnal feljelentést tett. A három férfit súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással gyanúsítják. Egyikük az MTI szerint Simicska Lajosnak, az APEH volt elnökének a tanácsadója volt, aki vélhetőleg az adóhatóságnál letöltött adatokat használta fel.
Több kormány közeli médium azt állította, hogy G. Zoltán a „hoszszú bájtok éjszakáján” letöltött adatokkal próbált zsarolni. Ezzel szemben tény, hogy nem volt „hosszú bájtok éjszakája”, ez csupán egy balliberális legenda, hiszen éppen a 2002-es kormányváltás után kinevezett új APEH-vezetés vizsgálata állapította meg, hogy nem történt semmilyen adatmanipulálás a Fidesz-kormány időszakában az APEH-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.