Székely számvetés

2008. 03. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Ezek az urak még valahol Kirgizisztánban élnek, és nem értesültek arról, hogy uniós csatlakozásakor Románia teljesítette a kisebbségek alapvető jogait – reagált tegnap Traian Basescu román államfő a Székely Nemzeti Tanács vezetőinek (SZNT) területiautonómia-követelésére. Hét végi tisztújító közgyűlésén az SZNT felkérte az Európai Tanács parlamenti közgyűlését: nevezzen ki jelentéstevőt a székely nemzeti közösség helyzetének felmérésére, az autonómiaigény megvizsgálására. A székely székek küldöttei támogatásért fordultak az Európai Parlament magyar képviselőihez, valamint az anyaországi és a romániai politikai elithez a területi önrendelkezés kivívása érdekében. Ismertették a Hargita, Kovászna és Maros megye 210 ezer lakosának megkérdezésével végzett belső, nem hivatalos népszavazás most véglegesített eredményét, miszerint a válaszadók 99 százaléka igent mondott az autonómiára.
A sepsiszentgyörgyi tanácskozáson – amelyen Izsák Balázst választották az SZNT elnökévé – Tőkés László független EP-képviselő bírálta Bukarest homogenizáló és asszimiláló politikáját, és a „területért jogokat” elv gyakorlatba ültetését szorgalmazta. A hét végét a székelyföldi Kovászna városában töltő Basescu azonban alkotmányellenes felbujtásnak nevezte a nemzeti tanács álláspontját, hozzátéve: a területi autonómiát nem, az ország integritását nem veszélyeztető közigazgatási decentralizációt viszont határozottan támogatja. A román államfő cáfolta, hogy a Koszovó függetlensége nyomán kialakult helyzet miatt látogatott a többségben magyarok lakta régióba.
Basescu reagált Gémesi Ferenc államtitkár nyilatkozatára, amely szerint a magyar kormány programjában támogatja az autonómia-törekvéseket. A román államfő közölte, „nem hiszi, hogy a magyar kormány megengedné magának a Románia belügyeibe való beavatkozást. Ellenkező esetben »méltó válasz» születik majd erre”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.