Vizsgálják Nagy Zsoltot

Nagy Zsoltot, az RMDSZ volt miniszterét kedden beidézte kihallgatásra a nyomozó hatóság. A politikust közérdek ellen elkövetett hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.

2008. 03. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak egy lépés választja el Nagy Zsolt egykori romániai távközlési minisztert a vádemeléstől, miután a bukaresti korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított ellene az állami postavállalat ingatlanügyletei kapcsán. Nagyot kedden idézte be kihallgatásra a nyomozó hatóság, és ismertették vele, hogy közérdek ellen elkövetett hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. Az ügyészség szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egykori minisztere bűncselekményt követett el, amikor másfél évvel ezelőtt aláírta a román posta egyik bukaresti ingatlanának elidegenítéséről szóló kormányhatározatot. A nyomozati anyag megállapítja: a telek és a rajta fekvő épület a postavállalat által kötött szerződés útján, a piaci értékhez képest hússzor alacsonyabb áron került egy magáncég tulajdonába. Nagy Zsolttal kapcsolatban tavaly szeptemberben folyamodott a bűnvádi eljárás beindításának kérelmével Traian Basescu államfőhöz a korrupcióellenes ügyészség, amit az elnök idén januárban jóváhagyott. Gyanúsítottként szerepel a postadossziéban az ingatlanügyletet szintén láttamozó Tudor Chiuariu volt igazságügy-miniszter is.
Az RMDSZ egykori minisztere ellen a mostani már a második ügyészségi vizsgálat: tavaly a bukaresti főügyészség az energetikaprivatizációs kémbotrány kapcsán indított eljárást a magyar tisztviselő ellen, és emiatt júniusban Basescu felfüggesztette tisztségéből. A politikából azóta teljesen kivonult, és az üzleti szférában elhelyezkedett Nagy jogi képtelenségnek nevezi az ellene felhozott vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.