Ausztriában lopott a kolozsvári rendőr

Áruházi lopás miatt őrizetbe vettek az osztrák hatóságok egy kolozsvári rendőrfelügyelőt és feleségét. A Románia külföldi megítélését is kedvezőtlenül befolyásoló bűncselekmény nyomán a bukaresti belügyminisztérium a rendőrtiszt azonnali felmentését szorgalmazta.

2008. 04. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrengette a romániai rendőrség tekintélyét annak a kolozsvári felügyelőnek az ügye, akit a napokban lopás alapos gyanújával helyeztek előzetes letartóztatásba Ausztriában.
A bukaresti belügyminisztérium tegnapi közleményéből kiderült, Liviu Popa-Terec rendőrtisztet és feleségét Wiener Neustadtban vették őrizetbe, miután bebizonyosodott, hogy több áruházból fizetés nélkül távoztak. Osztrák rendőrségi források szerint bolti megfigyelő kamerák felvételei tanúsítják, amint a román rendőrtiszt és neje számos ruházati cikket tulajdonít el, emiatt lopás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a házaspárt.
Az országos román rendőr-főkapitányság vezetősége csupán kedden értesült a történtekről, miután az osztrák nyomozó hatóságok tájékoztatták a bukaresti belügyminisztérium bécsi attaséját. A kolozsvári rendőrségen már hétfőn felfigyeltek arra, hogy Liviu Popa-Terec felügyelő nem jelent meg munkahelyén.
Ioan Pacurar, Kolozs megye rendőrfőkapitánya bejelentette, vizsgálatot indítanak a jogi főosztályon dolgozó beosztott ellen, sőt a parancsnok kilátásba helyezte, hogy rövid időn belül felmondanak neki. „Ez a gesztus minősíthetetlen és megalázó egy rendőr részéről. A sajnálatos eset főleg rendőrségünk azon munkatársaira hoz szégyent, akik jelenleg külföldön tesznek erőfeszítéseket a román állampolgárok bűncselekményeinek megelőzése érdekében” – nyilatkozta Cristian David román belügyminiszter, hozzátéve: a kolozsvári felügyelőnek többé semmi keresnivalója Románia rendőri kötelékében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.