Román összefogás

2008. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintettel a június elsején rendezendő helyhatósági választásokra, széles körű összefogásra készülnek a román pártok a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros megyében. A koalíció célja minél több mandátumot szerezni a települési és megyei képviselő-testületekben, s megakadályozni, hogy a magyar jelöltek vezető tisztségeket foglaljanak el az önkormányzatok élén. A koalíció máris konkrét formát öltött Maros megyében, ahol a szociáldemokrata, a demokrata–liberális és a Nagy-Románia Párt területi szervezetei tegnap bejelentették: Marosvásárhelyen közösen próbálják hozzásegíteni a demokrata–liberális Dorin Florea polgármestert harmadik mandátumának megszerzéséhez. A megállapodás alapján egyetlen, szociáldemokrata jelölttel pályáznak a megyei önkormányzat elnöki tisztségére, sőt képviselő-jelölti listájuk is közös lesz.
A román koalíció velejárója lehet a magyar politikai szervezetek térvesztése, mivel Románia magyarok lakta vidékein az idén először teremt versenyhelyzetet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a frissen alakult Magyar Polgári Párt (MPP) rivalizálása. A jelenleg RMDSZ-es tisztségviselő vezette Maros megyei önkormányzat egyéni választókörzetes szavazási rendszerben megválasztandó elnöki posztjára például mindkét magyar párt indít jelöltet, ezáltal megnövekedtek a románok esélyei. Akárcsak Marosvásárhelyen, ahol Borbély László régiófejlesztési miniszternek, az RMDSZ polgármesterjelöltjének roppant nehéz lesz visszahódítania a városházát úgy, hogy a polgáriak nem sorakoznak fel mögé. Az MPP a napokban Kolozs és Bihar megyében is megalapította területi szervezetét, és sehol nem körvonalazódik választási együttműködés az RMDSZ-szel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.