Tántoríthatatlanok a bányászok

Ötödik napja folytat tiltakozó akciót kilenc bányász a dél-romániai Mehedinti megyében, azzal fenyegetőzve, hogy nem jönnek fel a mélyből, amíg szakszervezetük nem kap székházat. A bányatársaság vezetősége törvénytelennek tartja a munkabeszüntetést, és bűnvádi feljelentéssel fenyegetőzik.

2008. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem hajlandó elállni követelésétől Romániában az a kilenc bányász, aki még pénteken délután zárta el magát a mélyben az ország déli részén fekvő Mehedinti megyében. A dunai Vaskaputól északra fekvő zegujani mélyművelésű lignitbánya kilenc dolgozója tegnap újfent leszögezte: addig nem jön fel a felszínre, amíg a bányatársaság vezetősége nem ad székházat szakszervezetüknek. A vájárok a bánya bejáratától kétezer méter távolságra, hatvan méter mélyen vannak a fejtésben, és péntek óta ivóvízen kívül semmit nem fogyasztottak. A román bányászok tiltakozását az váltotta ki, hogy az általuk nemrég alapított szakszervezet részére a Mehedinti megyei bányatársaság nem hajlandó székházat kiutalni, noha erre jogszabályok kötelezik. A vájárok márciusban fejezték ki először elégedetlenségüket, akkor két napig zárták el magukat a fejtésben, a munkáltatóiktól kapott határozott ígéret nyomán azonban felhagytak a munkabeszüntetéssel.
Közben kiderült, hogy a bányatársaság mégsem hajlandó eleget tenni követelésüknek. Alexandru Mihart, a zegujani bányakirendeltség igazgatója szerint a kilenc vájár tiltakozó akciója több szempontból törvénytelen. Egyrészt a romániai munkavédelmi szabályok értelmében a bányászok egyhuzamban legfeljebb tizenhat órát tartózkodhatnak a mélyben, a jelenlegi munkabeszüntetés miatt pedig nincs lehetőség szavatolni a munkafolyamat biztonságát. Így a többi bányász élete is veszélyben forog. Másrészt a bányaigazgató szerint a megmozdulás valódi célja megakadályozni a bányatársaság által kilátásba helyezett átszervezést. Ennek részében a széntartalékaiban fogytán lévő Zegujaniból több száz dolgozót kívánnak áthelyezni egy másik területre. Mihart hozzátette: már csak azért sem áll módjában székházat adni a szakszervezetnek, mivel tagjainak létszáma alig éri el a húszat. A tiltakozó bányászok közül négyen tegnap erős fejfájásra és hányingerre panaszkodtak, emiatt gyógyszert juttattak le hozzájuk. A békítő tárgyalások azonban kútba estek, mivel az olténiai szénmedencét felügyelő társaság vezetőségén kívül mással nem hajlandók szóba állni. A bányatársaság vezetősége tegnap bejelentette: illegális munkabeszüntetés miatt feljelentést tesz a tiltakozók ellen, akiket adott esetben kész erőszakkal felhozni a felszínre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.