Hercegi látogatás Erdélyben

Háromnapos magánlátogatása keretében Erdélyben és Székelyföldön tartózkodik Károly walesi herceg, brit trónörökös, aki romániai alapítványán keresztül évek óta támogatja a szász falvak épített örökségének helyreállítását.

2008. 05. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kálnoky gróf birtokán vendégeskedik ezekben a napokban a magánlátogatásra Romániába érkezett Károly brit trónörökös. Az Erdély épített örökségét, kultúráját és hagyományait különösen kedvelő walesi herceget kedden este a bukaresti Cotroceni-palotában fogadta Traian Basescu államfő, ugyanaznap pedig megbeszélést folytatott Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel is. A tárgyalásokon elsősorban a vidékfejlesztés, az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem kérdése került szóba, és Károly herceg mindkét román közjogi méltóság figyelmébe ajánlotta az erdélyi régiók fenntartható fejlesztését célzó projektek szükségességét. A brit trónörökös a hivatalos megbeszélések után Székelyföldre utazott, ahol Kálnoky Tibor gróf miklósvári kúriáján töltötte a kedd éjszakát. A trónörökösnek nem ez az első erdővidéki látogatása: 2006 májusában ugyancsak Kálnoky gróf meghívására vendégeskedett már a Barót városához közel fekvő településen. Az itteni, a 16. században reneszánsz stílusban épült kastélyt a Kálnokyak újították fel, miután ötven év száműzetés után viszszatértek Erdélybe, és az 1989-es rendszerváltást követő években jogi úton visszaszerezték a román államtól az elkobzott birtokot. A walesi herceg tegnap hintóval járta be a környéket a felmenőit egészen a 13. századból eredeztető székely gróffal, aki barátja kérésére évekkel ezelőtt megnyitotta kastélyát a turisták számára. Teljes titoktartás övezte látogatása során, a Krónika napilap információi szerint Károly a Maros megyei Szászkézdre is elutazik, ahol megtekinti az egykori szász falu evangélikus erődtemplomát is, amelynek restaurálása a közelmúltban kezdődött el. A brit trónörökös folyamatosan kiáll Erdély középkori építészeti emlékeinek gondozásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.