Lázadás a romák ellen

Erdély több településén kiújult a többségi, valamint a roma lakosság közötti konfliktus a cigányok által elkövetett sorozatos lopások miatt. Hasonló összetűzésekre az elmúlt időszakban is számos példa akadt Romániában, és mindannyiszor a karhatalmi erőknek kellett lecsillapítani a kedélyeket.

2008. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat roma férfit súlyos sérülésekkel kórházban ápolnak, miután tegnapra virradóra nézeteltérés támadt a cigány és a román lakosok között a nyugat-romániai Csernegyház településen. A Temesvártól nem messze fekvő faluban azért robbant ki a konfliktus, mert a helyi román fiatalokat zavarta egy motorkerékpáron közlekedő cigány férfi által felvert por. Petru Mosulea, Temesgyarmat község rendőrparancsnoka közölte: mintegy tizenkét fiatal botokkal és kardokkal támadt az egyik kocsmában italozó romákra, és valamennyinek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoztak. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült kézre kerítenie az elkövetőket, ugyanakkor a bánsági faluban rendszeresek az összecsapások a román és a roma lakosok között az utóbbiak által elkövetett lopások miatt.
Hasonló okokból alakult ki közelharc a hét végén magyarok és romák között a székelyföldi Köpecbányán is. A Barót városához tartozó településen szombaton este több mint ötven magyar és roma támadt egymásra botokkal, villákkal és kövekkel, miután a székelyek megelégelték a cigányok lopásait. A magyar közösség képviselői szerint a konfliktus nem új keletű, a faluban élő romák évek óta félelemben tartják a település lakóit. Legtöbbjük nem rendelkezik személyazonossági igazolvánnyal, szénát, tűzifát, háziállatokat tulajdonítanak el a köpecbányaiak portájáról, rendszeresen megdézsmálják a termést, és felügyelet nélkül etetik állataikat a környékbeli legelőkön. A pattanásig feszült helyzetet Corneliu Campeanu, a Kovászna megyei rendőrség helyszínre kiszállt parancsnoka csillapította le, miután elrendelte, hogy a karhatalmi erők vonják fokozott megfigyelés alá a települést. György Ervin Kovászna megyei prefektus tegnap csendőrőrs létrehozását javasolta Köpecbányán.
Tavaly augusztusban hasonló lincshangulat alakult ki a Brassó megyei Apácán is, ahol 200 roma és 150 magyar nemzetiségű lakos támadt egymásra botokkal, kaszákkal és villákkal. A konfliktust szintén a romák által elkövetett garázdálkodások robbantották ki, a nyugalom csak azután állt helyre, hogy 130 csendőr és rendőr hosszú ideig járőrözött a faluban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.