Bukarestben Iliescu embere a befutó

2008. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Függetlenként indult jelölt, Sorin Oprescu szociáldemokrata szenátor nyerte a bukaresti főpolgármester-választást az exit poll eredmények alapján a romániai helyhatósági választások tegnap lezajlott második fordulójában. Az Ion Iliescu exállamfő bizalmasának tartott sebész a szavazóhelyiségből távozó választópolgárok megkérdezésével végzett felmérések szerint a voksok 54,3, míg ellenfele, a demokrata–liberális (PD-L) Vasile Blaga 45,7 százalékát gyűjtötte be.
A két héttel ezelőtti első fordulóhoz hasonlóan a tegnapi is visszaélések és kampánycsendsértések közepette zajlott. A megméretés napján – amelyen 1474 polgármesteri tisztség sorsa dőlt el – tucatnyi településről érkezett jelentés arról, hogy a jelöltek pénzt vagy élelmet és italt osztogattak a választópolgároknak, holott ez szigorúan tilos. A negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben a választási iroda és a rendőrség vizsgálatot indított Ilyés Gyula RMDSZ-es polgármester kihívója, a szociáldemokrata Dorel Coica ellen, mivel a civilben orvos politikus szombaton kampánycsendet sértett azzal, hogy a városban felállított sátrakban mérte a járókelők vérnyomását. Sepsiszentgyörgyön – ahol az RMDSZ-es Antal Árpád és Csinta Samu, a Magyar Polgári Párt jelöltje csapott össze egymással – ismeretlenek tegnap is telefonon kampányoltak Antal mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.