Durva erdélyi kampányhajrá

Rendkívül eldurvult a hét végi romániai helyhatósági választások kampányfinise az egymással szemben álló erdélyi magyar politikai szervezetek és jelöltek között.

2008. 06. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Övön aluli módszerek sorozatát vetik be egymás ellen Erdélyben a helyhatósági tisztségekre pályázó Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei, illetve szimpatizánsai. Kelemen Hunor kampányfőnök, az RMDSZ ügyvezető elnöke tegnap bejelentette, választási csalási kísérlet gyanújával feljelentést tettek a választási bizottságnál, miután szerintük a másik magyar párt Székelyudvarhelyen az állami szociális segély kiosztásának vasárnapra időzítésével próbálja megvásárolni a helyi roma közösség szavazatait. Szász Jenő udvarhelyi polgármester, az MPP elnöke visszautasította a vádakat, egyúttal közölte, feljelentést tesz a rendőrségen, mivel ismeretlen tettesek tegnap aláírásával és a városháza pecsétjével ellátott levelet, valamint őt ábrázoló gipsz emlékérmet küldtek szét nevében a sajtónak. Ebben a feladó többek között a politikus nem létező bécsi villájában a polgári párt majdani győzelmét megünneplő fogadásra hívja az erdélyi magyar újságírókat.
Egymást vádolja a két magyar alakulat annak a YouTube videomegosztóra felkerült felvétel kapcsán is, amelyen két álarcos férfi megköpdösi, beveri a fejét, majd elégeti a Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje fotójával ellátott bábut. A rendőrség nyomoz amiatt is, hogy a napokban ismeretlenek betörtek az RMDSZ Szatmár megyei székházába, ahonnan kizárólag a szervezet kampánystratégiáját tartalmazó merevlemezzel távoztak. Az RMDSZ és az MPP között jelenleg egyedül Marosvásárhelyen tapasztalható közeledés. Tőkés András, a polgáriak megyei tanácselnökjelöltje bejelentette, vasárnap Borbély László RMDSZ-es polgármesterjelöltre szavaz, szerinte ugyanis ez a gesztus lehetőséget biztosíthat a két alakulat összefogására az őszi parlamenti megméretésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.