Kutyavilág-kampány

Nem válogatnak az eszközökben, és a legmeghökkentőbb módszereket is bevetik a szavazatok megszerzése érdekében a júniusi helyhatósági választásokra készülő romániai pártok. A kampánystábok között rendszeresen előfordul tömegverekedés, a jelöltek pedig gyermekeket és állatokat is bevetnek a korteshadjárat során.

2008. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitán felül az 1989-es romániai rendszerváltás óta rendezett szabad választások legmocskosabb korteshadjáratának végére tesz pontot a helyhatósági megmérettetés első, vasárnap rendezendő fordulóját megelőző szombati kampánycsend. Az övön aluli ütések sorozata már az április végén lezárult jelöltállítás során megmutatkozott, amikor esélytelenebb politikai alakulatok kihasználták a potenciális befutók közismertségét.
A román külügyi hírszerzés volt parancsnoka és Ion Iliescu exállamfő egykori tanácsadója, Ioan Talpes vezette keresztény-
szociális néppárt úgy tört borsot a Suceava megyei tanácselnöki posztra pályázó Gheorghe Flutur volt mezőgazdasági miniszter orra alá, hogy ugyanarra a tisztségre jelöltetett egy, a demokrata-liberális politikussal azonos nevű, 36 éves falusi férfit. Hasonlóképpen járt Déva városának negyedik mandátumára készülő polgármestere, a liberális Mircia Muntean, akivel szemben Talpes alakulata a névleg egyetlen betű híján azonos Mircea Muntean asztalost indította. „Klónjelölttel” kell megküzdenie a nagyváradi polgármesteri tisztségre eséllyel pályázó Ilie Bolojan volt kormányfőtitkárnak, Szatmár megyében pedig az RMDSZ-es Csehi Árpád megyei tanácselnökjelöltnek kedvez, hogy egy másik zsebpárt egy avasfelsőfalusi hegesztőt jelöltetett ugyanerre a tisztségre, aki történetesen Gheorghe Ciocan jelenlegi tanácselnök névrokona, így bizonyára megtéveszti a román választókat.
A kormányzó liberálisok konstancai polgármesterjelöltje egy elefánt társaságában rótta a Fekete-tenger-parti város utcáit, a moldvai Bákó városának elöljárói székére áhítozó független Radu Nicolau pedig húsz kóbor ebet öltöztetett be „Vége a kutya világnak!” választási szlogenjével ellátott mellényekkel. Noha a médiahatóság tiltja, az önkormányzati jelöltek rendszeresen használnak plakátjaikon, kampányklipjeikben gyerekeket. Miközben ez hidegen hagyja a választókat, azon már rengetegen felháborodtak, hogy a szociáldemokrata párt aradi szervezetének választási plakátjai Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskóját koppintották le, amelyen Jézust és apostolait behelyettesítették a baloldali jelöltekkel. Általánosságban viszont a pártokra egyáltalán nem jellemző a felebaráti szeretet, sőt az eltérő pártszimpátia a rokoni kapcsolatokat is megmételyezte. Egy Kárpátokon túli község szociáldemokrata polgármesterének apja a napokban alaposan helybenhagyta liberális szimpátiákat tápláló unokahúgát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.