Magyar összecsapás Sepsiszentgyörgyön

2008. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem 1500 polgármesteri tisztség sorsa dől el a romániai helyhatósági választások holnapi második fordulójában, miután 1700 elöljárói posztot már két héttel ezelőtt betöltöttek. A másfél ezer település közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 78 esetében érintett, míg riválisának, a márciusban megalakult Magyar Polgári Pártnak (MPP) többnyire a Székelyföldön maradtak talpon jelöltjei. A legnagyobb várakozás a sepsiszentgyörgyi megméretést előzi meg: a kovásznai megyeszékhelyen Antal Árpád, az RMDSZ legfiatalabb parlamenti képviselője öt százalékos előnnyel vág neki a vasárnapi párharcnak az MPP-színekben indult Csinta Samu újságíróval. A két fél által viselt kampány közötti legszembetűnőbb különbség, hogy miközben az RMDSZ az ortodoxokkal való szövetkezéssel vádolja a polgári párt jelöltjét, Csinta sikeres magyarországi városvezetési modellek – például a debreceni – gyakorlatba ültetését ígéri. Tulipános és fenyős (az RMDSZ és az MPP szimbólumai) összecsapás lesz még Gyergyószentmiklóson, Baróton és Tusnádfürdőn, Szentegyházán pedig érdekes módon a polgáriak az RMDSZ politikusát támogatják a független magyar jelölttel szemben. A negyven százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben Ilyés Gyula RMDSZ-es polgármester román szociáldemokrata kihívójával szemben próbál újrázni.
Bukarestben eldől, hogy lesz-e fennállása során először a fővárosnak független főpolgármestere a szociáldemokrata alakulatból kilépett Sorin Oprescu személyében. Ion Iliescu exállamfő kegyeltje minimális előnnyel csap össze a Traian Basescu elnök által nyíltan támogatott demokrata Vasile Blaga volt belügyminiszterrel, aki párttársát, Adriean Videanut váltaná a bukaresti városházán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.