Szorult helyzetben a román rendőrök

Sztrájkkal fenyegetőznek a román rendőrök a belügyminisztérium kötelékében dolgozók alacsony bére, valamint a hatósági emberek ellen elkövetett sorozatos erőszakos cselekedetek miatt. Romániában az elmúlt napokban több mint tíz rendőrt támadtak meg bűnözők.

2008. 08. 16. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetést, sőt munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek a román rendőrök, ha a bukaresti kormány nem javít javadalmazásukon, s ha nem szigorítja a hivatalos személyek ellen erőszakosan fellépőkre kiróható büntetéseket. Liviu Butunoi, a román rendőrség 45 ezer rendőrének és szerződéses alkalmazottját tömörítő szakszervezet elnöke tegnap elmondta: noha a tárcával kötött megállapodás 27 százalékos béremelést ír elő, a jövedelmek azóta csupán 3 százalékkal emelkedtek. Az európai uniós országokkal ellentétben Romániában nem fizetnek többletjárulékot a járőröknek, emellett a túlórapénzüket is limitálják. Emiatt a szakszervezet nemrég pert indított számos területi rendőr-főkapitányság ellen. Az alacsony bérek miatt egyre népszerűtlenebb a szakma a fiatalok körében is, egy pályakezdő fizetése például 65 ezer forintnak megfelelő összeg. Hasonló okok miatt pártolnak át a szervezett bűnözés elleni osztályok dolgozói is a belügy más, jobban fizető hivatalaihoz.
Vasile Lincu, a rendőrök és vámtisztviselők Pro Lex szakszervezetének elnöke szerint fokozza az állomány elégedetlenségét, hogy a hatályos jogszabályok nem védelmezik kellőképpen az egyenruhásokat a bűnelkövetőktől. Miközben Romániában évről évre növekszik a rendőrök sérelmére elkövetett agresszív cselekedetek száma, a támadók többnyire szabadlábon védekezhetnek, és rendszerint csak pénzbüntetést kapnak. Most is kórházban ápolják például a bukaresti rendőr-főkapitányság egyik felügyelőjét, akit a hét végén akció közben tetten ért autótolvaj fejszével fejbe vágott. Ennél is súlyosabb támadás helyszíne volt az észak-erdélyi Borsa városa, ahol ugyancsak a hét végén mintegy 15 fiatal utcai harcot vívott a járőrökkel. Jelentések szerint az elkövetők minden ok nélkül rátámadtak a hat rendőrre, akiknek adott pillanatban sikerült megbilincselniük és a járőrautóba tuszkolniuk az agresszorok egyikét. Csakhogy a helyi kapitányságra tartó kocsit két személyautóval és egy haszonjárművel feltartóztatták a támadók, majd lövéseket adtak le a rendőrökre, akik közül öten megsérültek. Az elmúlt hetekben arra is volt példa Romániában, hogy a tetten ért bűnelkövetők megpróbálták kaszával elvágni a hatósági személyek nyakát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.