időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Szezonnyitó aukció a BÁV-nál

Munkatársunktól
2008.09.19. 22:00

Rendkívül széles választékkal és műgyűjtői különlegességekkel készül a szezonnyitó szeptemberi aukcióra a BÁV Aukciósház. Az összesen 480 tételt bemutató, szeptember 6. és 14. között az Ékszergalériában aukciós kiállításon olyan ritkaságokra bukkanhatnak a látogatók, mint a távol-keleti drágakőből készült Buddha-medál, valamint kivételes Rippl-Rónai-, Kádár Béla-, Szabó Vladimír-grafikák.
A szezonnyitó ékszeraukción, szeptember 16-án összesen 320 tétel közül válogathatnak az érdeklődők, 32 millió forint értékben. Az aukciósház ékszeranyaga a hagyományoknak megfelelően továbbra is rendkívül gazdag, a reprezentatív válogatásban a 19–20. század szinte valamennyi ékszertípusa képviselteti magát. Igazi ritkaságnak számít – a viktoriánus kor tipikus ékszereként – egy gyémántokkal díszített, masniról csüngő, szív alakú medalion, amelynek nyitható hátlapja egy kis hajfürttartót rejt. Ezt az igazán kvalitásos darabot azonban időközben átalakították, ezért az aukción is két tételként szerepel. Ugyancsak érdeklődésre tarthat számot egy rendkívül szépen kivitelezett, szecessziós stílusú, leveles-bimbós nyakék, egy art decós, geometrikus díszítésű ékszerkaróra, valamint az art decós gyűrűk, továbbá egy igazi különlegesség: egy távol-keleti drágakőből készült kis ékszer, egy jade Buddha-szobrocska. A szezonnyitó árverés szeptember 17-én 160 tételes festményaukcióval folytatódik. Az anyag egyszerre enged betekintést a 19–20. századi nyugat-európai és magyar festészet világába, valamint a közelmúltbeli és a kortárs magyar festészet különböző irányzataiba. Ritkaságnak tekinthető műremekekkel is találkozhatnak a kiállításra és az aukcióra látogatók, így például Mácsai István a Kapu és a Pamlagon ülő modell című festményeivel, Duray Tibor Építő című képével vagy Haraszty István Hét sáv című olajképével.
Ugyanakkor várhatóan nagy figyelem irányul majd több grafikai alkotásra is, így például Rippl-Rónai József Fenella gitárral vagy Kádár Béla Aktok a szabadban tusrajzára, Kass János Illusztrációk a Kékszakállú herceg várához szitanyomatára vagy Szabó Vladimír Körhinta és Budapest Száz Éves című rézkarcára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.