Béremelés miatt büntetett Tariceanu

2008. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan az első vezéráldozata a Románia parlamentje által elindított béremelési lavina nyomán kialakult válságnak. Calin Popescu-Tariceanu liberális kormányfő tegnap menesztette Cristian Adomnitei oktatásügyi minisztert, mivel a képviselőház egy héttel ezelőtti ülésén – képviselői minőségében – a tárcavezető is megszavazta az egyetemi tanárok 74, valamint a közoktatásban dolgozó pedagógusok ötvenszázalékos béremeléséről szóló törvényt. Adomnitei helyére a miniszterelnök Anton Anton oktatásügyi államtitkárt nevezte ki. A leváltáshoz hozzájárult az is, hogy múlt szombaton egy, a román belügyminisztérium kötelékébe tartozó helikopterrel utazott Bukarestből a háromszáz kilométerre fekvő Iasiban rendezett polgári esküvőjére.
Menesztése azonban nem gátolja a novemberi parlamenti választásokat megelőző szakszervezeti tiltakozó akciókat. A bukaresti parlament épülete előtt rendezett tegnapi szakszervezeti tüntetésen több mint tízezren követeltek magasabb béreket és jobb munkakörülményeket. Miközben a pedagógusok jelezték: sztrájkba lépnek, ha a kormány – amely alkotmánybírósághoz fordult az ügyben – továbbra is akadályozza a parlament által megszavazott béremelés gyakorlatba ültetését, a Sed Lex szakszervezet tegnap bejelentette: október 13-ától százezer közalkalmazott szünteti be a munkát országszerte, ha fizetésüket nem emelik legkevesebb ötven százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.