Elfogták Erdélyben a Viszkis bűntársát

Őrizetbe vette a román rendőrség a whiskys rablóként elhíresült Ambrus Attila Székelyföldön élő bűntársát, akit hamarosan kiadnak Magyarországnak. A Viszkissel legkevesebb két rablásban részt vett Veress László nevére a Fővárosi Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot.

2008. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tizenöt évvel a whiskys rabló oldalán elkövetett takarékszövetkezeti rablás után kerülhet a magyarországi igazságszolgáltatás elé Veress László, a jelenleg 17 éves börtönbüntetését töltő Ambrus Attila bűntársa. A román rendőrség hétfőn a Hargita megyei Csíkszereda közelében őrizetbe vette a 36 éves férfit, aki ellen augusztus 5-én bocsátott ki európai elfogatóparancsot a budapesti Fővárosi Bíróság. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a hazánkban rablás miatt körözött férfit a marosvásárhelyi táblabíróság által megalapozottnak nyilvánított és jóváhagyott elfogatóparancs alapján helyezték harmincnapos előzetes letartóztatásba. Noha Filip kérdésünkre nem tudta megerősíteni, hogy a whiskys rabló egyik, mindeddig szabadlábon maradt cinkosáról van szó, a marosvásárhelyi táblabíróság 475/43/2008-as doszsziéjából kiderül: Veress László Levente ellen a magyar igazságszolgáltatási szervek rablás bűntettének alapos gyanúja miatt folytatnak eljárást. A marosvásárhelyi bíróság elrendelte azt is, hogy Veresst harminc napon belül átadják a magyar hatóságoknak. Megtudtuk: a Csíkszentlélek községhez tartozó Fitódon élő, autóbuszsofőrként dolgozó, 36 éves férfit a helyi vasúti állomáson vették őrizetbe október 6-án, ellenállást nem tanúsított. Édesanyja érdeklődésünkre megerősítette, hogy fia ismeri a Viszkisként ismert Ambrust, állítása szerint azonban Veress 1993-ban hazatért Romániába, és azóta nem járt Magyarországon. A húsz évvel ezelőtt kitelepült Ambrus Attila egyébként ugyancsak a Csíkszereda közeli Fitódról származik. A Fővárosi Bíróság sajtó- és nemzetközi kapcsolatok titkársága tegnap megkeresésünkre annyit közölt: V. L. ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat büntetőeljárást.
Mint ismeretes, az Újpest jégkorongcsapatánál is megfordult Ambrus Attilát 2002-ben jogerősen 17 év börtönbüntetéssel sújtotta a Legfelsőbb Bíróság, amely egy évvel később elutasította a felülvizsgálati kérelmét. A vád 46 rendbeli, különböző értékre, részben fegyveresen, részben bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablás, továbbá lőfegyverrel visszaélés, fogolyszökés és rongálás volt. A jelenleg fegyházbüntetését töltő, a bűncselekményei elkövetése előtt felhajtott „szíverősítők” miatt whiskys rablóként elhíresült székelyföldi férfi 1993 és 1999 között harminc takarékszövetkezetet, postát, utazási irodát rabolt ki. Zsákmánya összesen kétszázmillió forint volt. Ambrus 1993. augusztus 3-án, a Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet III. kerületi fiókjában elkövetett fegyveres rablásban 398 300 forintot zsákmányolt Veress Lászlóval. Antal Károlyt, a Viszkis másik, két és fél év szabadságvesztésre ítélt bűntársát 2004-ben vették őrizetbe az ártándi határátkelőnél. Antal a Csíkszeredai ISK ifjúsági jégkorongcsapatának másodedzőjeként egy zágrábi versenyre tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.