Nem indulnak pártként

Független jelöltekkel vág neki a novemberi parlamenti választásoknak a Szász Jenő vezette erdélyi Magyar Polgári Párt, noha az alakulat több megyei szervezete az önálló, szervezett formában való indulást szorgalmazta.

2008. 10. 16. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány az elrettentő példa. Átlátható gazdaságpolitikát ígér a román választópolgároknak Theodor Stolojan volt román kormányfő, az ellenzéki Demokrata–Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje. „Nem fogunk őszintétlenek lenni a társadalommal, hiszen oda jutnánk, ahol most Magyarország tart. Valamennyien láttuk, hová vezetett, amikor a jelenlegi magyar kormányfő hazudott a lakosságnak, majd emiatt megszorító intézkedésekre kényszerült” – nyilatkozta a Reutersnek Stolojan, akinek Traian Basescu államfőhöz hű jobbközép alakulata a legmagasabb népszerűségi mutatóval vág neki a parlamenti választásoknak. (R. Sz.)


Megerősítette három héttel ezelőtt hozott határozatát, és a független jelöltek indítása mellett döntött a november 30-i romániai parlamenti választásokra készülő Magyar Polgári Párt (MPP). A márciusban alapított, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel rivalizáló alakulat szombat hajnalba nyúló ülésén a bővített elnökség elutasította több megyei szervezet javaslatát, miszerint vegyenek részt pártként az őszi megmérettetésen. A részvétel ez utóbbi formája mellett a Kolozs és a Kovászna megyei MPP-sek érveltek a legerélyesebben, hangsúlyozva, hogy ily módon van esély átlépni a hat képviselői és három szenátori mandátum megszerzését feltételező alternatív parlamenti küszöböt.
Az MPP júniusban mandátumot szerzett polgármestereit, valamint a területi elnököket is magában foglaló országos tanács ülését követően Szász Jenő elnök úgy vélekedett: pártja bölcsességről adott tanúbizonyságot, amikor nem az önálló részvétel mellett döntött, ebben az esetben ugyanis az MPP és az RMDSZ parlamenti bejutása egyaránt veszélybe került volna. „Mi most is sajnáljuk, hogy az RMDSZ korábban elutasította választási koalíciós ajánlatunkat, holott ez növelte volna az erdélyi magyarság bukaresti törvényhozási képviseletét. Markó Béláék azért nem szeretnék, hogy az MPP is bejuttasson képviselőket a román parlamentbe, hogy tovább monopolizálhassák a román és a magyar állami támogatások kezelését” – nyilatkozta Szász. Noha a pártelnök szerint alakulatán belül sikerült kibeszélni a felgyűlt feszültségeket, Gazda Zoltán, a Kovászna megyei szervezet alelnöke bejelentette: elhibázott döntésnek tartja a függetlenek indítását, emiatt semmilyen formában nem vesz részt az MPP kampányában. Sándor Krisztina kolozsvári elnök azt kifogásolta, hogy a Szász-féle vonal jövő áprilisra halasztotta a tisztújító kongreszszus megrendezését, holott szerinte az alakulat kinevezett vezetőségének még a novemberi parlamenti megmérettetés előtt belső választásokat kellene rendeznie.
Az MPP különben ezen a héten nevesíti, milyen független jelölteket indít, illetve támogat; az erdélyi polgári párt eddig Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd indulása mögé sorakozott fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.