Önkéntes orvosok Erdélyben

2008. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már második alkalommal utazott Erdélybe a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NKSZ) önkéntes orvosokból álló csoportja. Október 5. és 12. között a székelyföldi Hargita és a csángó magyarok lakta moldvai Bákó megye településein, eldugott kis hegyi falvaiban gyógyítanak. Az NKSZ Magyar Egyesületének tájékoztatása szerint a mostani körúton összesen huszonhat gyermekgyógyász, gyermek fül-orr-gégész, szülész-nőgyógyász, egészségügyi szakoktató, ortopéd szakorvos, valamint gyermekneurológus alkotja a csapatot. Az önkéntesek kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és kezelik a rászoruló gyermekeket, felnőtteket, ezen kívül gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, szakmai továbbképzéssel segítik az ottani intézeteket, egészségnevelést tartanak a szülőknek. Az NKSZ munkatársai például az elmúlt két napban Székelyudvarhelyen, Gyimesfelsőlokon és Gyimesbükkön szűrő-, a csíkszentdomokosi mentőállomáson és a csíkszeredai megyei kórházban pedig nőgyógyászati vizsgálatot végeztek. A következő napokban a gyógyító körút Háromkúton, Gyimesközéplokon, Hidegségben, valamint Csíkszék településein folytatódik. A gyermekmentő szolgálat emellett informatikai eszközöket, élelmiszert, édességet szállít a vidéken élő fiataloknak, és gondoskodik a kezelésükhöz szükséges műszerek, kötszerek, gyógyszerek beszerzéséről.
A hannoveri szervezet mintájára 1990-ben alapított Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének orvosai tavaly több mint tízezer vizsgálatot végeztek erdélyi megyékben, idén májusban pedig háromezer gyermeket láttak el. A súlyosabb betegek esetében a szervezet gondoskodik a budapesti kezelésről, műtétről, sőt ha a családnak nincs meg erre az anyagi lehetősége, akkor a költségeket is állja. A hagyományoknak megfelelően romániai útjának programjába a szolgálat sporteseményt is beiktat. Október 10-én Csíkszentdomokoson csap össze egymással a magyar országgyűlési képviselők és a Hargita megyei közméltóságok labdarúgócsapata, a mérkőzést Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat tagja, a gyermekmentő szolgálat sportbizottságának elnöke vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.