Román átigazolások csellel, csalással

Nyolc romániai futballklubvezető és játékosügynök ellen emelt vádat a bukaresti korrupcióellenes ügyészség illegális átigazolások miatt. A vádlottak közel 12 millió dollárt titkoltak el a hatóságoktól, a botrány érintettjei között számos válogatott labdarúgó szerepel.

2008. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág történetének legnagyobb korrupciós botránya rengeti a megvesztegetésektől, bundázásoktól amúgy is hangos román labdarúgás alapjait. A bukaresti főügyészség korrupcióellenes ügyosztálya a napokban játékosok törvénytelen átigazolása miatt vádat emelt a román futballvilág nyolc oszlopos tagja ellen, akik a nyomozati anyag szerint 11,5 millió dolláros kárt okoztak a román államnak, a labdarúgó-szövetségnek és az érintett élvonalbeli kluboknak. A vádlottak kivétel nélkül nagyágyúnak számítanak a román futballban: Gheorghe Copos szenátor, a bukaresti Rapid részvényese, Mihai Stoica, az urziceni Unirea és Jean Padureanu, a besztercei Gloria klubelnöke, Cristian Borcea, a Dinamo ügyvezető elnöke és Gheorghe Netoiu, a bukaresti csapat volt részvényese, valamint Victor és Ioan Becali játékosügynökök, illetve volt alkalmazottjuk, Gheorghe Popescu egykori válogatott labdarúgó, a Hagi-féle aranygeneráció tagja.
A román futball e befolyásos figurái 1999 és 2005 között összesen 12 futballista – közöttük jelenlegi válogatottak – külföldre szerződésekor alacsonyabb átigazolási díjat jelentettek be hivatalosan, mint amennyit valójában kifizettek értük a vevők. A Rapid volt tulajdonosaként például Gheorghe Copos 600 ezer dollárért eladta Cristian Dulcát a dél-koreai Pohang Steelersnek, Florin Bratut pedig 2,7 millió dollárért az isztanbuli Galatasaraynak, a meghamisított szerződésekben azonban csak 120, illetve 100 ezer dollárt tüntetett fel. Hasonló trükkös tranzakciók útján került Ionel Ganea a Stuttgarthoz, Cosmin Contra az Alaveshez, Florin Cernat a Dinamo Kijevhez, Nicolae Mitea az Ajaxhoz vagy Lucian Sanmartean a Panathinaikoszhoz. A legnagyobb, 4,5 millió dolláros illegális átigazolásokhoz Románia fő játékosügynökeinek, a Becali fivéreknek a neve fűződik, akik egy holland ügyvéd közreműködésével adóparadicsomokban bejegyzett cégeken keresztül jutottak hozzá a csalás útján szerzett összegekhez.
A román ügyészség vádirata szerint a nyolc vádlott 1,5 millió dollárral az államot, 600 ezerrel a szövetséget, 11 millióval pedig két bukaresti és két vidéki futballklubot rövidített meg. A november 7-én a bukaresti legfelső bíróságon kezdődő perben hamis tanúzással gyanúsítják Cosmin Contrát, a spanyol Getafe válogatott hátvédjét, mivel egymásnak ellentmondó vallomásokat tett arról, hogy 1999-ben milyen feltételekkel szerződött az Alaveshez, amelynek során 800 ezer dolláros „átigazolási lyuk” keletkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.